Slivkový koláč

Slivky v snehových oblakoch (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Famózna šťavnatá pochúťka z čerstvých sliviek. Upečte – neobanujete.

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si najprv čerstvé slivky (umyjem, osuším a nakrájam na polovice).
  2. Na cesto vyšľahám zmäknuté maslo s cukrami a pridávam po jednom vaječné žĺtky, potom jemne zašľahávam smotanu, štipku soli a na viackrát preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec primiešam nastrúhanú kôru z citróna.
  3. Cesto rozotriem na plech 24 x 24 cm, ktorého dno som vystlala papierom na pečenie a boky som vymastila maslom a posypala hrubou múkou.
  4. Na rozotreté cesto ukladám rozpolené slivky rezom hore, veľmi nezatlačím. Do väčších medzierok som ešte vložila na drobno narezané slivky - nemusíte. Vrch sliviek posypem vanilkovým a škoricovým cukrom. Ochutiť si môžete podľa seba.
  5. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 20 - 25 minút. Pečte podľa svojej rúry.
  6. Medzitým si vyšľahám tuhý sneh z bielkov s postupným pridávaním cukru a nakoniec krátko zašľahám vanilkovo-smotanový puding v prášku.
  7. Hotový sneh natieram na takmer upečený koláč. Koláč vrátim späť do rúry a teplotu znížim na 150 stupňov, aby sa sneh zapiekol. Kontrolujem. Bolo to cca 15 minút.
  8. Upečený koláč nechám riadne vychladnúť, nakrájam a prajem všetkým dobrú chuť.
  9. Na veľký plech musíte množstvo všetkých surovín zdvojnásobiť.