Slivkový koláč

Slivkový tart s orechovou posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: frommykitchendotcom

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme cesto, ktoré potrebuje odstáť v chladničke zhruba 2 hodiny. Maslo nakrájame na kocky, pridáme vajce a vymiešame spolu mixérom. Pridáme múku, práškový , vanilínový cukor a soľ a všetko spolu spracujeme na kompaktné cesto. Dáme do misky, prikryjeme a necháme v chladničke odstáť.
  2. Po odstátí cesto vyvaľkáme na papieri do kruhu a prenesieme do pripravenej formy na tart (priemer 26 cm). Ja to robím tak, že formu dám vnútornou stranou na cesto s papierom ,následne spolu otočím a stiahnem papier z cesta :) Cesto dáme aj na boky formy a následne ho popicháme vidličkou. Dno posypeme mletými orechmi, ktoré vsiaknu šťavu zo sliviek počas pečenia. Namiesto orechov môžete použiť aj detskú krupicu.
  3. Slivky som rozrezala na štvrtiny, no ak máte väčšie, tak môžete na šestiny. Ukladáme ich na cesto do kruhu jednu vedľa druhej a začíname po obvode. Pokiaľ nechcete posýpku, stačí slivky posypať hnedým cukrom ( 2 PL), ktorý počas pečenia krásne skaramelizuje. Koláč dáme piecť na 180 °C ( s ventilátorom) na zhruba 35 minút. V polovici pečenia dáme na koláč posýpku a pečieme ďalej až kým kraje nechytia farbu. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť a až potom krájame.
  4. Viac chutných receptov na instagrame @frommykitchendotcom