Slivkový nákyp

Autor receptu: redakcia

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z nasucho opraženej múky a masla urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju teplým mliekom a vyšľaháme na hladkú bešamelovú omáčku. Počas miešania pridáme cukor. Potom primiešame postrúhanú citrónovú kôru, soľ, po jednom žĺtky a nakoniec z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
  2. Nákypovú formu alebo inú vhodnú nádobu vymastíme a vysypeme preosiatou strúhankou a polovicou zomletých orechov, nalejeme do nej polovicu masy, na ňu poukladáme kôstok zbavené umyté slivky a zvyšné posekané orechy, všetko posypeme škoricou a zalejeme druhou polovicou masy.
  3. Nádobu zakryjeme, vložíme do väčšej nádoby s vodou a v rúre paríme asi 45 minút. Hotový nákyp vyklopíme a podávame.