Slivkový lekvár

Slivkový lekvár pečený v rúre (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Pred rokmi tento recept som získala od kamarátky z Čiech a odvtedy slivkový lekvár inak nerobím.* Je dobre roztierateľný a chutný. A je okolo neho málo práce.

15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Slivky rozrežeme na polovice, odkôstkujeme a dáme na plech s vyšším okrajom. Pokvapkáme octom, premiešame a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na 25 minút.
  2. Potom vyberieme, posypeme polovicou cuku a dáme späť na 15 minút do rúry. Počas celého času pečenia nemiešame!
  3. Vyberieme, posypeme zvyškom cukru a opäť dáme na 15 minút do rúry. Zase nemiešame.
  4. Potom vyberieme, posypeme škoricou a klinčekami.
  5. Slivky ponorným mixérom rozmixujeme.
  6. Horúce dávame do fľaštičiek, navrch dáme trošinka rumu, stačí ½ lyžičky. Uzavrieme a otočíme dnom hore.
  7. Zakryjeme dekou a necháme stáť do úplného vychladnutia. Potom odložíme.