Slivkový koláč s mrveničkou

Autor receptu: aiculik

Jeseň bez slivkového koláča by ani nebola jeseň. Tento patrí v mojej rodine medzi najobľúbenejšie. Je krásne šťavnatý a raz-dva hotový. Uvádzam pôvodný recept s polohrubou múkou, no my často polovicu nahradíme celozrnnou.

15 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Slivky odkôstkujeme, umyjeme, rozpolíme a necháme odkvapkať. Zapneme trúbu na 220 stupňov.
  2. V mise rozšľaháme celé vajce s cukrom. Preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva a škoricu. Prilejeme cmar a olej. Vymiešame na husté cesto.
  3. Plech vymažeme a vysypeme múkou, alebo vymažeme a vyložíme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech. Na cesto natesno nakladieme polovičky sliviek.
  4. Z múky, cukru a masla vypracujeme jemnú mrveničku a posypeme ňou koláč.
  5. Koláč vložíme do vyhriatej trúby a pečieme cca 30-40 minút (pre istotu treba overiť špajdľovým testom).