Slivkový koláč

Slivkový koláč s citrónovým pudingom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Koláčik so sviežou chuťou, ideálny na víkend alebo voľné dni. Nenáročný na prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník.

28-30
porcií
55 minút
príprava
40 minút
na 190  °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto a plnku, ešte si treba prichystať aj práškový cukor.
  2. Cesto: Múku preosejeme, pridáme k nej na strúhadle nastrúhaný Palmarin alebo maslo, práškový cukor, soľ, vajíčka a žĺtok. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám nelepilo. Stuhnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a jednu menšiu časť. Menšiu časť cesta dáme do mrazničky stuhnúť, neskôr ho budeme strúhať na strúhadle. Slivky umyjeme osušíme odstránime kôstky a pokrájame na menšie štvrtinky.
  3. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech (25x30 cm). Cesto trocha vytiahneme aj na boky plechu. Cesto popicháme vidličkou, posypeme detskou krupicou a rozložíme pripravené slivky, ktoré nakoniec posypeme mletou škoricou.
  4. V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding zvyšok mlieka dáme variť. Po zovretí vlejeme rozhabarkovaný puding a uvaríme. Uvarený puding za občasného miešania vychladíme, potom rovnomerne pomocou lyžice nanesieme na slivky. Navrch po celej ploche nastrúhame menšiu časť cesta, ktorú sme si odložili. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a koláč pečieme 40 minút do zlatista.
  5. Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním pokrájame na kocky, rezy. Dobrú chuť.