Slivkový koláč
Slivkový koláč naopak - pečený v remoske
Autor receptu: helena10
Koláč som piekla v hliníkovej remoske, ktorá má už vyše 41 rokov. Koláčiku to na chuti vôbec neubralo.* Rúra sa pokazila pri príprave dnešného obeda...
Postup
- Hliníkovú okrúhlu misu 22 cm z remosky som zvnútra vystlala papierom na pečenie asi 5 mm pod límec - obrubu misky, na ktorom sa drží vrchnák remosky.
- Najprv celé dno misky husto vyložím čerstvými slivkami nakrájanými na štvrtiny. Moje boli veľmi veľké.
- Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrami a štipkou soli do svetlej masy. Následne postupne jemnejšie prišľahávam múku s práškom do pečiva, olej, acidko a nakoniec mleté vlašské orechy.
- Hotovým orechovým cestom zalejem slivky a párkrát misou pootáčam i jemne buchnem, aby cesto vošlo do všetkých medzier. Prikryjem vrchnákom z remosky, zapnem ju a nechám piecť 25 minút. Skontrolujem drevenou špajľou.
- Pár minút nechám misku bokom chladnúť a nakoniec pomocou podnosu upečený koláč prevrátim slivkami nahor.
- Po celkovom vychladení koláč posypem práškovým cukrom a nakrájam.