Slivkový koláč

Slivkový koláč naopak - pečený v remoske

Autor receptu: helena10

Koláč som piekla v hliníkovej remoske, ktorá má už vyše 41 rokov. Koláčiku to na chuti vôbec neubralo.* Rúra sa pokazila pri príprave dnešného obeda...

Suroviny

Postup

  1. Hliníkovú okrúhlu misu 22 cm z remosky som zvnútra vystlala papierom na pečenie asi 5 mm pod límec - obrubu misky, na ktorom sa drží vrchnák remosky.
  2. Najprv celé dno misky husto vyložím čerstvými slivkami nakrájanými na štvrtiny. Moje boli veľmi veľké.
  3. Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrami a štipkou soli do svetlej masy. Následne postupne jemnejšie prišľahávam múku s práškom do pečiva, olej, acidko a nakoniec mleté vlašské orechy.
  4. Hotovým orechovým cestom zalejem slivky a párkrát misou pootáčam i jemne buchnem, aby cesto vošlo do všetkých medzier. Prikryjem vrchnákom z remosky, zapnem ju a nechám piecť 25 minút. Skontrolujem drevenou špajľou.
  5. Pár minút nechám misku bokom chladnúť a nakoniec pomocou podnosu upečený koláč prevrátim slivkami nahor.
  6. Po celkovom vychladení koláč posypem práškovým cukrom a nakrájam.