Slivkové gule

Slivkové guľky bez lepku

Autor receptu: novalim

Dnes vás naučíme ako pripraviť ovocné guľky z bezlepkového zemiakového cesta.* Nie je to žiadna veda, s našou zmesou Promix UNI to zvládne aj začiatočník a výsledok bude určite stáť za to. Ak nemáte po ruke slivky, pokojne použite iné sezónne ovocie - napríklad marhule, maliny, ringloty alebo jahody. Už sa vám zbiehajú slinky? Tak poďme na to.

16 ks
porcií
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené, vychladené, očistené a pretlačené zemiaky, múku, soľ a vajce zmiešame varechou vo veľkej mise. Potom ručne vypracujeme hladké a vláčne cesto. Rozdelíme ho na dve polovice.
  2. Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik na hrúbku 5-7 mm. Nožíkom rozrežeme cesto na 8 rovnakých častí. Do každej časti cesta zabalíme jednu slivku, do ktorej sme vložili kocku cukru (ak sú slivky dosť sladké, cukor môžeme vynechať). Zabalíme do guliek.
  3. Guľky vložíme do jemne osolenej vriacej vody a na miernej teplote varíme asi 10 minút - guľky vyplávajú na povrch. Počas varenia ich sem-tam premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca.
  4. Uvarené ich vyberieme dierkovanou naberačkou. Podávame posypané mletým makom, práškovým cukrom a preliate roztopeným maslom.