Slivkové gule
Slivkové guľky bez lepku
Autor receptu: novalim
Dnes vás naučíme ako pripraviť ovocné guľky z bezlepkového zemiakového cesta.* Nie je to žiadna veda, s našou zmesou Promix
UNI to zvládne aj začiatočník a výsledok bude určite stáť za to. Ak nemáte po ruke slivky, pokojne použite iné sezónne ovocie -
napríklad marhule, maliny, ringloty alebo jahody. Už sa vám zbiehajú slinky? Tak poďme na to.
16 ks porcií |
60 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvarené, vychladené, očistené a pretlačené zemiaky, múku, soľ a vajce zmiešame varechou vo veľkej mise. Potom ručne vypracujeme hladké a vláčne cesto. Rozdelíme ho na dve polovice.
- Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik na hrúbku 5-7 mm. Nožíkom rozrežeme cesto na 8 rovnakých častí. Do každej časti cesta zabalíme jednu slivku, do ktorej sme vložili kocku cukru (ak sú slivky dosť sladké, cukor môžeme vynechať). Zabalíme do guliek.
- Guľky vložíme do jemne osolenej vriacej vody a na miernej teplote varíme asi 10 minút - guľky vyplávajú na povrch. Počas varenia ich sem-tam premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca.
- Uvarené ich vyberieme dierkovanou naberačkou. Podávame posypané mletým makom, práškovým cukrom a preliate roztopeným maslom.