Slivkové gule , šúľance (fotorecept)

Autor receptu: majka5551

Ako od babičky

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V šupke si uvaríme zemiaky obielime a ich.
  2. Necháme ich vyhladnúť a nastrúhame.
  3. Do nastrúhaných zemiakov pridáme cukor, soľ, vajce, detskú krupicu a trocha múky postupne pridávame múku aby cesto nebolo príliš tuhé.
  4. Spracované cesto rozdelíme na dve polovice.
  5. Každú polku vygúľame. Necháme chvíľku odpočinúť.
  6. Zatiaľ si očistíme slivky ak máte kompótové zlejeme cez sitko a necháme dôkladne odkvapkať.
  7. Cesto si postupne nakrájame rukou vytvarujeme malý kruh vložíme slivku. Ja som mala slivky trocha kyslejšie tak som dala trocha cukru.
  8. A potom už iba gúľame ak nám ostane cesto tak spravíme šúľance (u nás takzvané curáčky)...
  9. Gule vložíme opatrne do vriacej vody, ja vodu trocha solím. Postupne gule vyplávajú a to je znamenie že sú uvarené necháme ešte 2min povariť a vyberieme z vody. Postup opakujeme aj so šúľancami.
  10. Ja osobne milujem mak. Tento krát sme skúsili kombináciu trocha rozpusteného masla kyslá smotana a mak s cukrom :-D Prajem dobrú chuť.