Slivkové gule
Slivkové gule s jahodovou posýpkou a malinovým coulis
Autor receptu: redakcia
Postup- V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na jemnom
strúhadle. Pridáme soľ, polohrubú a hrubú múku, acidofilné
mlieko a vajce. Vypracujeme
hladké cesto.
- Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme
kôstku. Z cesta vykrojíme
koliesko, v pomúčenej dlani ho
prstami roztiahneme na tenšiu
placku a zabalíme doň slivku. Takto pripravíme slivkové gule z celého cesta.
Gule varíme približne 6 minút
v jemne osolenej vode. Keď sú
hotové, vyplávajú na povrch.
Z hrnca ich vyberáme priamo na
tanier.
- V panvici nasucho opražíme strúhanku, do ktorej pridáme
práškový cukor a jahodový prášok. Jahodový prášok sa dá kúpiť
hotový alebo ho možno pripraviť rozdrvením lyofilizovaných jahôd.
- Malinové coulis: Maliny s trstinovým cukrom
rozvaríme v hrnci. Potom ich
rozmixujeme a prepasírujeme
cez sitko, aby vznikla hladká
omáčka.
- Gule polejeme roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou s cukrom. Podávame s malinovým
coulis, ktoré buď nalejeme na
tanier a naň naservírujeme gule,
alebo ho servírujeme osobitne
v omáčniku.
|