Slivkové gule

Slivkové gule (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoznačne výborne jedlo, ktoré vás vráti do detstva.* Pôstne jedlo aktuálne na tento čas. Cesto môžete pripraviť aj zo zvyšných uvarených zemiakov, ktoré vám ostali v chladničke.

3
porcie
30 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, uvaríme v slanej vode, uvarené scedíme a popučíme. Dáme na pracovnú dosku posypanú múkou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme vajce, štipku soli a múku podľa potreby, vypracujeme cesto. Slivkový kompót scedíme a necháme odkvapkať.
  2. Cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, do stredu uložíme slivku bez kôstky. Robíme guľky.
  3. Pripravené guľky dáme variť do vriacej osolenej vody. Varíme pokiaľ nevyplávajú navrch, scedíme a necháme odkvapkať. Maslo rozpustíme a do zlatista opražíme strúhanku. Polejeme slivkové gule, osolíme, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.