Slivkové gule
Slivkové gule (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoznačne výborne jedlo, ktoré
vás vráti do detstva.* Pôstne jedlo
aktuálne na tento čas. Cesto
môžete pripraviť aj zo zvyšných
uvarených zemiakov, ktoré vám
ostali v chladničke.
3 porcie |
30 minút príprava |
10-12 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky ošúpeme, uvaríme v slanej vode, uvarené scedíme a popučíme. Dáme na pracovnú dosku posypanú múkou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme vajce, štipku soli a múku podľa potreby, vypracujeme cesto. Slivkový kompót scedíme a necháme odkvapkať.
- Cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, do stredu uložíme slivku bez kôstky. Robíme guľky.
- Pripravené guľky dáme variť do vriacej osolenej vody. Varíme pokiaľ nevyplávajú navrch, scedíme a necháme odkvapkať. Maslo rozpustíme a do zlatista opražíme strúhanku. Polejeme slivkové gule, osolíme, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.