Sliepka, ktorá si užila voľnosti

Autor receptu: zemo

Túto baštu nám pripravil portugalský divotvorec José. U neho doma dával do hrnca sliepku. Ako povedal nám, aby sme nesmútili, lebo vždy vezmú na varenie tú, ktorá si už svoje užila a nebude chýbať kohútovi.

4 -5
porcie
25 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V zážitku divnom zvierati v portugalskej miske som spomínal neopakovateľnú chuť slobodnej svinky. Teda nie ženatej, len tak voľne pobehujúcej v priestore. Sliepky som pod portugalskými štupľovníkmi nevidel. (Štupľovník – slovenský ekvivalent názvu stromu, z ktorého sa robia korkové zátky na víno. Familiárne aj dub korkáč.) Tamojšie sliepky si ako šťastná hydina tiež asi behajú voľne. Preto majú aj v starenkovskom veku mäkké mäsko. A preto u nás radšej použite väčšie kura, ktorému od neslobody nestihlo stvrdnúť mäso..
  2. Kurča alebo baby sliepku nasekáme na menšie kúsky. Na polovici oleja osmažíme na krúžky nakrájané 2 cibule a posekaný cesnak. Pridáme porcie osolenej hydiny a po všetkých stranách opečieme. Okoreníme ju a prilejeme hrnček vývaru. Dusíme pod pokrievkou asi hodinu.
  3. Na druhej polovici oleja dusíme tretie pokrájanú cibuľu, plátky olúpaných paradajok pokrájaných na kocky, nakrájané zemiaky, soľ, papriku a vývar. Dusíme asi 10 minút, pridáme trochu strúhanky k zahustenie a ešte 5 minút dusíme.
  4. Túto omáčku nalejeme na hyd a necháme ešte spoločne podusiť až sa šťava odparí. Mäsko podávame obložené na kolieska s nakrájanými vajciami a olivami alebo oboje pridáme do omáčky a iba ľahko zamiešame. Chutí s cestovinou alebo ryžou.