Slávnostný karamelový zákusok

Autor receptu: timothy

90 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si cesto: Vajcia rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka vymiešame z cukrom a olejom do penista. Pridávame postupne mlieko a múku zmiešanú z kakaom. Dobre vyšľaháme. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame do žĺtkovej hmoty. Takto pripravené cesto vylejeme na pomastený, múkou vysypaný plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  2. Na plnku 1: si uvaríme 2 Zlaté klasy a 2 PL múky v 700 ml mlieka. Takto uvarený puding za občasného miešania vychladíme. Kým puding vychladne vymiešame maslo Hera z cukrom a vanilkovým cukrom. Do vymiešaného masla za stáleho šľahania postupne v malých množstvách pridávame puding až kým ho celý nespojíme z maslom.
  3. Plnka 2: Do hrnca si dáme kryštálový cukor, ktorý skaramelizujeme a zalejeme mliekom. Takto varíme pokým sa cukor nerozpustí. Uvarený karamel výchladíme a po vychladnutí pridáme 2 šľahačky, 2 stužovače a vyšľaháme. Keď máme všetko pripravené, na korpus natrieme lekvár, poukladáme na kúsky nakrájaný broskyňový kompót. Na to rozotrieme plnku 1 a potom plnku 2. Na takto pripravený korpus môžeme postrúhať čokoládu alebo posypať grankom. Koláč zachladíme a krájame.