« Naspäť na tento recept

Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) verzia na vytlačenie

Milujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme rýchly, ľahký a vynikajúci obed. Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som na vareche nenašla, preto pridávam svoj vlastný recept pre milovníkov slávok.

Autor receptu: pusta

Postup receptu

Očistila som šalotku a pokrájala na jemno.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1

Umyté vajcové cherry paradajky som pokrájala na drobno, tieto vajcové majú vynikajúcu príjemnú sladkú chuť.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2

Na rozohriatom oleji s maslom som orestovala šalotku.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3

Pridala som na jemno pokrájanú čerstvú chilli papričku aj so semienkami, my máme radi ostré jedlá :-),...
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4

...prelisovaný strúčik cesnaku a všetko som spolu krátko orestovala, kým sa cesnak a paprička pekne rozvoňali - asi 1 minútu.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5

Priliala som domácu paradajkovú šťavu.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6

Pripravila som si kvalitné biele suché víno, použila som Chardonnay a...
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

..priliala som ho k paradajkovej šťave a priviedla do varu.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8

K vriacej zmesi som pridala morskú soľ, umyté očistené slávky, ked sa otvorili, pridala som pokrájané cherry paradajky. Poznámka: po umytí studenou vodou treba vyhodiť otvorené slávky a pridať variť len slávky uzavreté. Po uvarení treba vyhodiť tie slávky, ktoré sa neotvorili, teda uzavreté.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9

Varila som prikryté pokrievkou asi 10 minút.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10

Pridala som pokrájanú petržlenovú vňať.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11

Dala som súčasne variť Spaghetti Tratoria Verdi, sú to veľmi kvalitné talianske bezvaječné špagety. Varila som ich iba 6 - 7 minút, aby zostali Al dente, dôjdu ešte v horúcej paradajkovo-vínovej omáčke.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12

Slávky som varila už odokryté prudkým varom, kým sa omáčka primerane nezredukovala, boli hotové zároveň so špagetami.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13

Tu je detailný záber na hotové slávky, ktoré som podávala horúce aj s úžasne chutnou omáčkou spolu so špagetami. Celé som ešte hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú si toto jedlo priam žiada. Podávala som k nim to isté dobre vychladené kvalitné suché biele víno Chardonnay.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14

Slávky uvarené v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke sú veľmi chutné, prevzali úžasnú chuť vína paradajok, chilli, cesnaku a ostatných použitých ingrediencií, je to ľahký rýchly a vynikajúci obed. Slávky sú veľmi zdravé, sú zdrojom minerálnych solí, železa, vitamínov A, B, C, D a bielkovín, majú korenistú chuť a len málo kalórií, sú vhodné pre diéty ako redukčnú, diabetickú a iné. Podávajú sa v lastúrach i bez nich, sú základom mnohých jedál v kuchyni francúzskej, španielskej, francúzskej, talianskej a iných. Vyskytujú sa na skalách severo-atlantického pobrežia severnej Ameriky i Europy a v miernych polárnych vodách po celom svete, len v Europe sa ich spotrebuje až 100 tisíc ton ročne. Ich lastúry bývajú purpurovo-červené, modré alebo hnedé.
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15

Suroviny




2
porcie
20
minút
príprava
15
minút
na 90-100 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist