Slaný plnený koláč kvetinka (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Pútavá forma plneného koláča na spôsob domácej pizze.Jeho obrázok ma zaujal na Fb,recept tam nebol,len fotky krok za krokom k príprave,urobila som podľa seba,aj s nečakaným vyvrcholením...

8
porcií
10+60 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások z vlažného mlieka,droždia a cukru,necháme napučať.V múke rozmiešame soľ,pridáme kvások,olej a vypracujeme cesto,ktoré necháme hodinku vykysnúť.
  2. Nakysnuté cesto zdvojnásobilo svoj objem
  3. Aj touto cestou sa chcem poďakovať redakcii Pravda za výhru- elektronickú váhu,múku som už merala na nej:-)
  4. Vykysnuté cesto prehnetieme na pomúčenej podložke
  5. Kedže ja som všetko robila na silikónovej podložke,nastali v určitej fáze nečakané problémy a mala som čo robiť,aby som z toho vykorčuľovala.Preto cteného čitateľa upozorňujem už v tomto kroku,aby cesto preložil na vyvaľkanie na pečiaci papier a tam ho rozvaľkal na tvar kruhu.
  6. V strede cesta si naznačíme menšou miskou kruh a urobíme zárezy do cesta(robila som okrúhlym krájačom pizze) ako je na obrázku.
  7. Sterilizované olúpané rajčiny som ponorným mixérom rozmiešala na kašu
  8. Polievkovou lyžicou nanesieme na cesto v hrubšej vrstve
  9. Naukladáme očistené a na plátky pokrájané šampiňóny,osolíme a okoreníme bylinkami
  10. Poukladáme pokrájanú šunku.V podstate môžeme plniť čímkoľvek podľa chuti,len aby sa to prepieklo naraz a moc to nevytekalo.
  11. Na vrch postrúhame syr
  12. Teraz ideme prekladať jednotlivé zárezy cesta cez okraj,dobre na spodku prichytíme,aby sa počas pečenia neuvoľnilo.
  13. Všetky zárezy upevníme a vytvorí sa nám kvetinka.
  14. Potrieme žĺtkom rozšľahaným s trochou vody a posypeme sezamom.Zapneme si rúru na 190°C predhriať.A tu nastal môj problém,keď som už naplnenú,ťažkú a jemnú kvetinku nevedela preniesť na plech,lebo na obrázkoch z Fb nič nebolo...Mordovala som sa,aj som tvar trochu pomágala,až som to vzdala,lebo som sa bála,že kvetinka sa zničí a dala som ju na plech spolu so silikónovou podložkou(veď sa na nej dá piecť)len som to nikdy doteraz nerobila...Preto je lepšie už na začiatku vaľkať a plniť na pečiacom papieri a potom s papierom preniesť na plech.
  15. Kým sa rúra zohreje,koláč necháme podkysnúť.Pečieme do červena,asi 25 minút na 190°C.Pred koncom pečenia som musela skoro upečenú kvetinku preniesť(už sa to dalo,lebo bolo skoro upečené,pevné cesto)na iný plech,lebo šťava z rajčín stála v strede kvetinky a silikón nepustil cesto upiecť odspodu.Po odstránení silikónovej podložky som zapla spodný ohrev a cesto sa pekne upieklo aj odspodu.Takže takúto mám skúsenosť s pečením na silikónovej podložke:-)Koláč sa napriek trampotám vydaril,chutil skvele,cesto bolo jemné a správne prepečené.Budem ho robievať pre návštevy,vyzerá lepšie ako obyčajné domáce "pizze".