Slaný tekvicový koláč

Slaný koláč z maslovej tekvice (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Tento recept som tu našiel na Vareche od @Evarodna, len som zmenil múku a olej za maslo. Tekvicu som použil maslovú. To som sem pridal, ako pripomenutie na tento dobrý recept.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu zbavíme šupy a prerežeme na štvrťky, aby sa nám ľahšie strúhala.
  2. Strúhame na veľkých okách, tekvicu aj so semiačkami, salámu, syr.
  3. Na jemno strúhame cesnak a do masy teraz použijeme polovicu. Druhú polovicu aj s plátkom masla necháme na koniec - potrieme ním vrch koláča. Maslo nastrúhame tiež na veľkých okách. Pridáme žĺtky, kyslú smotanu a prášok do pečiva. Všetko spolu zamiešame.
  4. Bielky vyšľaháme na sneh.
  5. Pridáme k tekvicovej zmesi a zľahka premiešame.
  6. Teraz pridáme a vmiešame aj múku. Ak je to moc suché, pridáme trochu mlieka.
  7. Na plech dáme papier na pečenie a nanesieme naň všetku hmotu. Rúru zapneme na 180 °C a pečieme 60 minút. Zvyšný cesnak dáme do rozpusteného masla a tesne pred koncom pečenia ním potrieme vrch koláča.
  8. Po tejto dobe vytiahneme plech a necháme ho dobre vychladnúť. Tekvica keď je upečená a syr za horúca sú mäkké a lepivé, tak to musí trochu stuhnúť. Horúce sa to lepí na hubu a spálite si ju ako ja. Nuž keď to voňalo ako šľak až mi cigáni začali v žalúdku vyhrávať. Tak bacha na horúce.
  9. A tu je to na tanieri, to už sme mali hrče za ušami.