Slaný tekvicový koláč
Slaný koláč z maslovej tekvice (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Tento recept som tu našiel na Vareche od @Evarodna, len som zmenil
múku a olej za
maslo. Tekvicu som použil maslovú. To som sem pridal, ako pripomenutie na tento
dobrý
recept.
10 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Tekvicu zbavíme šupy a prerežeme na štvrťky, aby sa nám ľahšie strúhala.
- Strúhame na veľkých okách, tekvicu aj so semiačkami, salámu, syr.
- Na jemno strúhame cesnak a do masy teraz použijeme polovicu. Druhú polovicu aj s plátkom masla necháme na koniec - potrieme ním vrch koláča. Maslo nastrúhame tiež na veľkých okách. Pridáme žĺtky, kyslú smotanu a prášok do pečiva. Všetko spolu zamiešame.
- Bielky vyšľaháme na sneh.
- Pridáme k tekvicovej zmesi a zľahka premiešame.
- Teraz pridáme a vmiešame aj múku. Ak je to moc suché, pridáme trochu mlieka.
- Na plech dáme papier na pečenie a nanesieme naň všetku hmotu. Rúru zapneme na 180 °C a pečieme 60 minút. Zvyšný cesnak dáme do rozpusteného masla a tesne pred koncom pečenia ním potrieme vrch koláča.
- Po tejto dobe vytiahneme plech a necháme ho dobre vychladnúť. Tekvica keď je upečená a syr za horúca sú mäkké a lepivé, tak to musí trochu stuhnúť. Horúce sa to lepí na hubu a spálite si ju ako ja. Nuž keď to voňalo ako šľak až mi cigáni začali v žalúdku vyhrávať. Tak bacha na horúce.
- A tu je to na tanieri, to už sme mali hrče za ušami.