Slaný hríbový koláč s pórom a plesňovým syrom (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Po včerajšej hubačke mi ešte zostal kúsok hríbov, naši polievku nechceli, praženicu už mali, tak som urobila tento koláč, vydaril sa, aj chutil. Možno sa inšpirujete, veď hubárska sezóna ešte len začína :)

Postup

  1. Zo surovín na cesto zamiesime cesto, alebo necháme pracovať stroje. Prišlo mi na um také heslo ešte z čias socializmu, ktoré u nás roky-rokúce zdobilo veľkú halu na miestnom JRD: "Ľuďom myslenie - strojom prácu" :) myslím, že platí dodnes ;-)
  2. Tu je množstvo hríbov, ktoré som použila. Očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kúsky.
  3. Na panvicu dáme asi lyžicu bravčovej masti a pridáme hríby. Osolíme a poprášime drvenou rascou. Pustia si dosť vody, tak ich dusíme zakryté, až ku koncu odkryjeme a vydusíme na tuk. Scvrkli sa teda poriadne.
  4. Na druhú panvicu (resp.tú istú, len sme huby preložili :)) dáme kúsok slaninky asi tak za lyžicu necháme ju roztopiť.
  5. Pekný veľký pór umyjeme a pokrájame na polkolieska, zelenú aj bielu časť. Vlastne, ja to robím opačne, najprv pokrájam a potom dobre prepláchnem pod vodou.
  6. Pór pridáme ku slaninke a spolu dusíme do zmäknutia, čo chvíľku trvá. Pokiaľ nie je treba, nepodlievame, ja som zliala trochu masti z húb a pridala k póru.
  7. Medzitým vykyslo cesto.
  8. Pekáč vymastíme a naolejovanými rukami rozťapkáme cesto. Je ho celkom dosť. A vrstvíme: hríby, pór, postrúhaná niva, navrch šľahačková smotana. Šup do rúry.
  9. Moje cesto bolo vysoké, tak som ho nechala piecť dlhšie, cca 40 minút, prispôsobte dĺžku pečenia adekvátne vášmu množstvu. Mne to takmer ušlo z pekáča :) Po upečení necháme takmer úplne vychladnúť, aj keď to stojí hodne námahy, vonia to totiž úžasne :)
  10. Porcia pre Dr. Evorubača :)) Dobrú chuť!