Slané pečivo

Slaninové pletenky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Na olovrant alebo večeru ako stvorené.

20
porcií
70 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Cesto: Necháme si zo 100 ml vlažného mlieka,1 ČL cukru a droždia vzísť kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, primiešame 2 ČL soli, pridáme vzídený kvások, zbytok vlažného mlieka, vajcia a olej. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Cesto nakysnuté.
  4. Potom cesto rozdelíme na 20 dielov. Každý diel ešte rozdelíme na 3 diely, ktoré vyšúľame na 15-20 cm dlhé šúľky.
  5. Na každý šúľok položíme pásik oravskej slaniny (každý plátok slaniny predtým pozdĺžne rozkrojíme na tri pásiky).
  6. Zapletieme do vrkoča a položíme na plech, na ktorý sme si dali papier na pečenie. Takto na plech dáme asi 10 kusov.
  7. Sedliacku sušenú šunku nakrájame na malé kúsky a posypeme nimi každú pletenku. Na to ešte dáme nastrúhaný syr a necháme ešte na plechu 10 minút podkysnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Po 10 minútach vložíme do rúry a pečieme do zlata asi tak 20 minút. Tu už sú upečené. Tak isto upečieme aj druhých 10 kusov.
  8. Cesto je ako z pavučinky.
  9. Tak čo poviete, vyskúšate?