Slané tyčinky

Slané tyčinky z kysnutého cesta bez kysnutia (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Slaného nikdy nie je dosť a tu je môj ďalší recept.

60-65 ks
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Nechala som z droždia, 1 čajovej lyžičky cukru a 100 ml mlieka vzísť kvások. Zatiaľ som si preosiala múku, rozpustila maslo a nechala mierne vychladnúť. Do múky som pridala 1 ČL soli, 1 ČL cukru a dobre premiešala. Keď bol kvások vzídený, pridala som do múky 50 ml mlieka, v ktorom som rozšľahala vajce a žĺtok, rozpustené maslo a vzídený kvások. Dobre som v stroji vypracovala cesto. Po 10 minútach miesenia v stroji som cesto preložila na pracovnú dosku, ktorú som si pomúčila a ešte trochu ručne spracovala cesto. Ihneď som s cestom robila, nenechávala som ho kysnúť.
  2. Cesto som rozvaľkala na štvorec o hrúbke 1 cm. Štvorec asi tak 30x30 cm. Potrela som ho bielkom a pokrájala na 1 a 1/2 cm pásiky, ktoré som prekrajovala ďalej na 5-6 cm dlhé tyčinky. Ten prvý pásik bol trochu hrubší ale tie ďalšie som už robila tenšie.
  3. Na plech som si dala papier na pečenie a tyčinky som tam ukladala. Posypala som ich zmesou hrubozrnná morská soľ, sezam a ľanové semiačko. Piekla som na 190 stupňov asi 30 minút do ružova. Ale tu si sledujte, každá rúra inak pečie.
  4. Upečené na plechu.
  5. Na tácke - vyšlo mi asi 65 kusov.