Slané tvarohové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Doteraz som robila pirohy z tvarohového cesta len na sladko, dnes z vnútrorodinného dôvodu som urobila zmenu - na slano. Moje chuťové poháriky si prišli na svoje keďže obľubujem spojenie tvarohu a pažítky ktoré som použila na polatie.

6
porcií
30 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tvaroh som zmiešala s vajíčkom a bielkom, pridávala som z odváženej múky dovtedy, kým som mala nelepivé a nie príliš tvrdé cesto. Musí byť dobre spracovateľné. Nakoľko som mala dosť veľa cesta, rozdelila som ho na dve polovičky a prvú rozvaľkala na pomúčenej doske natenko. Asi 2 - 3 mm. Zo surovín na plnku som vymiešala hladkú slanú plnku. Môže sa primiešať aj pažítka alebo orestovaná cibuľka poprípade s malými kúskami škvariek. Ja som robila bez. Cukrárskou zdobičkou som plnila kolieska plnkou a zatvárala najmenším pirohovačom. Môže sa pravdaže aj prstami a potom vidličkou.
  2. Postupne som z celého cesta narobila 63 ks pirohov. Posledných 13 som uložila do mrazničky na "horšie" časy. Dala som variť osolenú vodu do veľkého hrnca.
  3. Pirohy po vyplávaní na povrch som nechala asi 3 - 4 minúty variť, potom som ich povyberala.
  4. Z tvarohovej plnky čo mi ostala som vymiešala s trochou osoleného mlieka polevu. Ešte som vyškvarila na kocky nakrájanú slaninu, pridala plátok masla a mohla som podávať. Posypala som čerstvou zelenou pažítkou.