Drobné slané pečivo

Slané syrové hviezdičky (fotorecept)

Autor receptu: svetliii

Tieto hviezdičky robievam pravidelne každý rok na Silvestra, ale samozrejme si ich môžete upiecť hocikedy, keď budete mať chuť na slanú maškrtu.* A urobiť ich môžete v akomkoľvek tvare, nemusia to byť len hviezdičky.

10-15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame suroviny - 500 g hladkej múky, 300 g nastrúhaného eidamu, 2x250 g zmäknutého Palmarinu alebo Hery, 1 prášok do pečiva, 1,5 - 2 ČL soli, 1 vajce a vymiesime cesto, aby sa všetky suroviny poriadne spojili. Cesto môžeme nechať odležať cez noc, ale kľudne s ním môžeme pracovať aj ihneď. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na požadovanú hrúbku a vykrajujeme hviezdičky alebo iné tvary podľa nášho výberu a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  2. Vykrojené kúsky potrieme žĺtkom rozmiešaným s 1 PL mlieka a posypeme nastrúhaným údeným syrom.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 10-15 minút.