Slané slimáky z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: skatulka

Tieto slimáky sú veľmi rýchlo pripravené, robím ich ešte radšej ako pagáče. A navyše ich možno pripraviť s rôznymi náplňami (pizzové, cesnakové, oškvarkové, syrové...). Servírovala som ich v krásnom košíčku, ktorý som dostala od mojej krstnej mamy.

60 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Dajte hlas tomuto receptu!
    Každý lajk na našej facebookovej stránke Varíme s Varechou sa počíta v našej súťaži.

    Cesto si pripravíme z múky, oleja, vajíčka, soli, mlieka a kvásku. Kvások urobíme tak, že asi 2 dcl vlažného mlieka rozdrobíme droždie a cukor. Všetko zmiesime a necháme vykysnúť (cca 1/2 hodinka). Ja kysnuté cesto pripravujem veľmi rada. Takto približne robím aj sladké cesto. Je to vždy viacmenej od oka a vždy sa mi vydarilo.
  2. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 bochníčkov.
  3. Bochníček rozvaľkáme na obdĺžnikový tvar, potrieme plnkou a stočíme do rolády, ktorú krájame na šikmo na trojuholníkový tvar.
  4. Ja som tentokrát pripravovala pizzovú verziu: kečup, korenie a nastrúhaný syr.
  5. A oškvarkovú verziu: mleté oškvarky, soľ a čierne korenie.
  6. Hotové slimáčiky potieme vajíčkom a prípadne ozdobíme semienkami, alebo korením.
  7. Pečieme na 220°C asi 20 minút. Z 1 kg múky nám vyjdú 2 plné plechy.