Slané pečivo z kyslej kapusty

Autor receptu: luss44

V zime, keď máme svoju kyslú kapustu v súdku, robievam často toto pečivo. Recept mám z jednej knižky na slané recepty.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zarobíme si kvások z cukru, droždia a mlieka, vlejeme do misy s múkou, pridáme vyžmýkanú a nadrobno pokrájanú kyslú kapustu, soľ, roztopenú vlažnú masť a vypracujeme cesto. Robím to na doske a rukou, lepšie sa zapracuje tá kapusta. Keď treba, podsýpame múkou, podľa toho ako sa nám podarilo kapustu vyžmýkať.
  2. Cesto nemusíme nechávať dlho kysnúť, ja nechávam cca 15 min.na doske, aby sa lepšie vaľkalo, ono potom kysne ešte na plechu. Rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, pokrájame nožom na kocky /môžme aj formičkou na pagáčiky, ale toto je rýchlejšie/, poukladáme na vymastený plech a necháme 30 min.kysnúť.
  3. Po nakysnutí pečivo potrieme vajíčkom, posypeme slnečnicovými semiačkami a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Pečieme cca 20 min., treba si to odsledovať, podľa rúry.
  4. Je to chutné pečivo, ideálne k čaju alebo vínku. Dobrú chuť.