Slané pečivo z kyslej kapusty
Autor receptu: luss44
V zime, keď máme svoju kyslú kapustu v súdku, robievam často toto pečivo. Recept mám
z jednej knižky na slané recepty.
30 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Zarobíme si kvások z cukru, droždia a mlieka, vlejeme do misy s múkou, pridáme vyžmýkanú a nadrobno pokrájanú kyslú kapustu, soľ, roztopenú vlažnú masť a vypracujeme cesto. Robím to na doske a rukou, lepšie sa zapracuje tá kapusta. Keď treba, podsýpame múkou, podľa toho ako sa nám podarilo kapustu vyžmýkať.
- Cesto nemusíme nechávať dlho kysnúť, ja nechávam cca 15 min.na doske, aby sa lepšie vaľkalo, ono potom kysne ešte na plechu. Rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, pokrájame nožom na kocky /môžme aj formičkou na pagáčiky, ale toto je rýchlejšie/, poukladáme na vymastený plech a necháme 30 min.kysnúť.
- Po nakysnutí pečivo potrieme vajíčkom, posypeme slnečnicovými semiačkami a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Pečieme cca 20 min., treba si to odsledovať, podľa rúry.
- Je to chutné pečivo, ideálne k čaju alebo vínku. Dobrú chuť.