Slané drobné pečivo
Slané pečivo (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Toto slané pečivo ma zaujalo, tak som musela vyskúšať a oplatilo sa.
20 minút príprava |
12-15 minút na 200 °C |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Múku preosejeme, pridáme do nej soľ, premiešame, ďalej pridáme prášok do pečiva, rozmrvíme droždie, pridáme štyri žĺtky, kyslú smotanu a maslo izbovej teploty. Vypracujeme si dôkladne cesto. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik asi tak 30 x 20 cm, nemusí byť presne. Cesto vaľkáme na podložke.
- Cesto potrieme rozmiešaným vajíčkom a trochu stierkou poutierame. Takto pripravené cesto dáme na 35 minút do mrazničky. Preto sme vaľkali na podložke.
- Po 35 minútach cesto vyberieme z mrazničky, zapneme rúru na 200 stupňov. Cesto po dĺžke narežeme na 2-3 cm široké pásiky ale neťaháme nožom len pritláčame a režeme. Znovu natrieme pásiky vajíčkom a začneme posýpať.
- Takto posypeme všetky pásiky cesta.
- Keď máme všetky pásiky posypané, začneme krájať na kocky asi 1,5-2 cm. Ukladáme na plech, na ktorý sme si dali papier na pečenie. Pečieme na 200 stupňov 12-15 minút.
- No a tu sú už upečené na tácke.
- Ostali mi štyri bielky, tak som upiekla aj mandľové sušienky.
- A minul sa nám aj chlebík, piekla som aj ten. Dnes sa mi minul deň raz dva pri pečení. Keď je zákaz vychádzania a von bola veľká zima, fúkal silný vietor, tak som si krátila deň pečením.