Slané palacinky s tofu
Autor receptu: mramar
Hoci nie som veľkým propagátorom zdravej výživy, občas, keď ma hryzie svedomie,
vymyslím si nejakú zdravšiu alternatívu tak, ako tieto slané palacinky.
2 - 4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si nakrájame tofu na menšie kúsky - cca 1x2 cm, dáme do misky a ochutíme sójovou omáčkou, grilovacím alebo iným korením, olivovým olejom a premiešame. Necháme odležať aspoň 1 hodinu, aby tofu "nabralo" chuť.
- Z mlieka, múky, vajíčka a soli urobíme zmes a upečieme klasické palacinky (niekedy viem pridať do cesta aj trochu minerálky a oleja, aby boli kyprejšie)
- Baklažány nakrájame na tenšie krúžky (cca pol cm), posolíme a necháme aspoň pol hodiny vypotiť. Kuchynskou utierkou vypotenú vodu odsajeme. Baklažány na troške olivového oleja ugrilujeme do hneda (najlepšie na grilovacej panvici). Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu (podľa chuti) a popučený cesnak. Nedávam ho veľa, aby neprerazil chuť, ale určite na baklažán patrí. Môžeme ho ešte nakoniec ochutiť provensálskymi bylinkami alebo bazalkou.
- Druhú (väčšiu) cibuľu pokrájame na plátky a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme ochutené tofu, krátko opražíme a podlejeme troškou vody. Necháme iba krátko prevrieť a nakoniec pridáme ugrilovaný baklažán, ktorý sme ešte pokrájali na menšie kúsky.
- Palacinky naplníme orestovanou zmesou tofu a baklažánu a preložíme.
- palacinky posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť na pol minútky do mikrovlnky. Dozdobíme zeleninou - paradajkou, paprikou, šalátom a pod. Pre tých, čo nemusia až také diétne - môžete pridať navrch lyžičku tatárskej omáčky