Plnené slané palacinky

Slané palacinky plnené sírovcom na smotane (fotorecept)

Autor receptu: mosura

Sírovec je fantastická huba, ktorá je najchutnejšia práve na jar. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, keďže sme ho mali teraz pomenej, zvolila som recept, kde síce vynikne, ale netreba ho veľa.

2
porcie
45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Prvý si pripravíme sírovec. Umyjeme ho, nakrájame na kúsky, ako preferujete, my máme radi veľké kusy.
  2. Kúsky sírovca dáme variť do osolenej vriacej vody na 15-20 minút. Zatiaľ si prichystáme všetko ostatné.
  3. Nadrobno si nakrájame menšiu cibuľu, na kocky nakrájame slaninu. Ja som v chladničke mala dnes údený bôčik z mangalice, tak som použila ten.
  4. Z vajíčok, múky, mlieka a väčšej štipky soli si vymiešame palacinkové cesto. Nie veľmi riedke, keďže budeme palacinky plniť, mali by byť trošku hrubšie, aby toho veľa zniesli. Cesto môžeme dochutiť aj korením, bylinkami, mletou paprikou.
  5. Na panvicu dáme rozohriať trošku oleja, asi za 1 ČL, keď je horúci, vylejeme do panvice za naberačku cesta, palacinku otočíme, keď sa cesto na vrchnej strane už neleje a keď sú okraje do zlata. Opečieme druhú stranu a vyberieme. Pokračujeme, kým neminieme cesto.
  6. Mne z tohto množstva vyšli 4 macaté palacinky.
  7. Scedíme si sírovec. Na panvicu, kde sme piekli palacinky, dáme maslo, osmažíme na ňom cibuľu, pridáme slaninu a restujeme, kým cibuľa nezačne hnednúť. Potom prihodíme uvarený sírovec, poriadne premiešame.
  8. Prilejeme sladkú smotanu, nakrájame si na malé kocky paradajku, prihodíme aj tú, prikryjeme a necháme dusiť na 15-20 minút.
  9. Nastrúhame si syr.
  10. Keď je už sírovec dobre podusený, konzistenciou by mal pripomínať kuracie alebo sójové mäso, nikdy úplne nezmäkne, nedajte sa pomýliť. Po 40 minútach (varenie + dusenie) už určite bude výborný. Ochutnáme omáčku, či je dosť slaná od slaninky. Ak nie, pridáme trošku soli. Okoreníme, dáme trochu majoránky, premiešame. Omáčka pod hubami je trochu riedka a v palacinkách by sa nám vylievala. Zahustíme ju hrsťou nastrúhaného syra. Ja som použila ementálový typ, k hubám sa hodí pre výraznejšiu nasladlú chuť, ale dobrý by bol aj eidam :) Syr vmiešame, kým nám nezačne vytvárat pavučinku. Panvicu odstavíme z plameňa.
  11. Hneď plníme palacinky. Dáme vrstvu plnky, posypeme ešte zvyšným strúhaným syrom a zrolujeme.
  12. Podávame s čerstvou zeleninkou. Dobrú chuť.