Slaná torta z cukety so syrom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Z cukety sa dá pripraviť množstvo rôznych dobrôt. Trošku som porozmýšľala a upiekla som z nej tortu. Na dno formy som dala cesto z cukety a dala piecť do trúby na 15 minút. Zatiaľ som z vajec, sladkej smotany, strúhaného syra a múky spracovala cesto, ktoré som naliala na plooupečenú cuketu a piekla ďalších 15 minút. Príprava jednoduchá, rýchla a výsledok chutný. Torta je výborná rovnako za tepla, ako aj za studena.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
15 + 15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som cuketu, umyla som ju, odkrojila oba konce a nastrúhala som ju.
  2. Tortovú formu som vymazala maslom a vysypala strúhankou.
  3. K nastrúhanej cukete som pridala dve vajcia.
  4. Prelisovala som do nej cesnak.
  5. Osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  6. Pridala som múku s práškom do pečiva.
  7. Všetko som spolu dobre premiešala, konzistencia cesta má byť ako hustejšie liate cesto, niečo medzi palacinkovým a dolkovým cestom.
  8. Hotové cesto som vliala do pripravenej tortovej formy a vložila som ho piecť na 15 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
  9. Kým sa cesto pieklo, do misy som rozklepla 3 vajcia, pridala som smotanu, soľ, múku s práškom do pečiva a...
  10. ...nastrúhaný syr.
  11. Všetko som spolu dobre premiešala, výsledné cesto má mať konzistenciu hustejšieho liateho cesta.
  12. Syrové cesto som naliala na poloupečené cesto z cukety, dala znovu do trúby vyhriatej na 180 stupňov piecť na 15 minút.
  13. Ked bol povrch torty pekne zlatohnedý, vyskúšala som kovovou ihlicou, či je správne prepečená. Ihla zostala čistá, bez nalepeného cesta, vybrala som tortu z trúby a nechala som ju trocha vychladnúť. Dala som dole rozovieracie boky a pokrájala som ju na porcie.
  14. Na tanieri som tortu dekorovala plátkom paradajky a byľkou petržlenovej vňate. Výborne chutí za tepla a rovnako aj za studena. Je to pomerne sýte jedlo a možno ho podávať na obed či na večeru, my sme mali dnes bez polievky a bohate stačilo.
  15. Pôvodne som chcela k nej pripraviť nové zemiačiky s jogurtovým dipom. Prihliadnuc k horúčave som ale od svojho zámeru upustila a podávala som so šalátom so cherry paradajkami a dobre som spravila. Recept pridám.