Slaná torta

Slaná torta na päťdesiatku (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Po dlhšej dobe som pre syna piekla slanú tortu* a recept si ukladám.

180 minút
príprava
65 minút
na 200-250 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie som si dala s jednou lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka vzísť kvások. Do misy som preosiala som múku a dala do nej všetky suroviny a kvások na cesto a vymiesila som cesto v robote.
  2. Cesto som roztiahla na plech vystlaný papierom na pečenie. Dala som piecť do rúry najprv na 250 stupňov 15 minút a potom 50 minút na 200 stupňov.
  3. Cesto upečené.
  4. Po vychladnutí som z chleba odstránila vrchnú a bočné kôrky. Chlieb som prekrojila na dve polovice.
  5. Potom som každú polovicu prekrojila na tri časti. Tu je po jednej časti. Ale najskôr som si nakreslila a vystrihla z kartónu čísla.
  6. Kým sa piekol chlieb, urobila som dve pomazánky. Jednu som urobila nasledovne. Štyri kusy masla, tri kusy syr veľký v črievku, 1 ČL soľ, 20 strúčikov pretlačeného cesnaku a 3 ČL papriky červenej mletej som dobre vymiešala. Do druhej som dala 6 kusov masla, 4 ks syra v črievku, 2 ČL soli a tiež dobre vymiešala a mala som urobené dve pomazánky. No žiaľ, čas ma súril a tak som už nestíhala fotiť, piekla som ešte trojaké slané kysnuté a oslava bola o 16,00 hod. Mala som čo robiť, aby som to stihla za pomoci manžela.
  7. No a začala som plniť tortu. Plnila som červenou pomazánkou a šunkou. Lístky som vykrajovala s póru. Vrch torty a boky som potrela bielou pomazánkou. Urobila zo salámy ružičky a dozdobila pomazánkou pomocou špičky. Spodok som obložila cherry paradajkami a kučeravým petržlenom. Do stredu čísla dole som dala koliesko salámy a zo syra vykrojila synove iniciálky.