Slaná ryžová torta (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som varila na obed slanú ryžovú tortú. Nie je to nákyp, ale skladá sa z niekoľkých vrstiev, ktore sú rôzne ochútené. Strieda sa vrstva ryže, mäsa z kúracích prsíčok,hlávkového šalátú a na vrchú znovú ryža, na povrch ktorej som dala plátky masla a celé som úpiekla v trúbe. Podávala som s pestrým ovocným šalátom.

4
porcie
45 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kura som rozpocovala, použila som len prsia a pipravila som dlhozrnnú ryžu vo varných sáčkoch, ktorú som umyla a uvarila vo vriacej osolenej vode podľa návodu. /15 -17 minút/
  2. Kuracie prsia som dala do hrnca, zaliala studenou vodou, pridala som soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, bobkový list a uvarila som ich do mäkka /cca 40 minút/.
  3. Očistenú jarnú cibuľku som pokrájala aj s vňaťou na kolieska.
  4. Posekala som petržlenovú vňať na drobno.
  5. Uvarenú ryžu som rozdelila na dve polovice, do jednej polovice som pridala jarnú cibuľku aj s vňaťou a kurkumu
  6. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, jedno vajce a dobre som všetko spolu premiešala.
  7. Do tortvej formy, hojne vymazanej maslom som dala vrstvu ryže s kurkumou, od ktorej má krásnu žltú farbu.
  8. Vývar som scedila a vychladnuté kuracie prsia som natrhala rukami na malé kúsky.
  9. Do druhej polovice ryže som pridala jarnú cibuľku aj s vňaťou, posekanú petržlenovú vňať, čerstvo mleté čierne korenie, posekanú sušenú červenú papričku,NA druhé vajce a celé som spolu dobre premiešala.
  10. Na ryžu s kurkumou som dala vrstvu mäsa z kuracích psíčok, ktoré som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  11. Na kuracie prsíčka som navrstvila listy hlávkového šalátu, ktoré som predtým umyla pod tečúcou vodou a nechala odkvapkať na sitku od vody.
  12. Na šalátové listy som navrstvila bielu kurkumou neofarbenú ryžu.
  13. Povrch ryže som uhladila obrátenou stranou lyžice, poliala trochou vývaru z kuracích prsíčok, pokládla plátkami masla...
  14. ...a piekla som neprikryté v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 30 - 40 minút /čas pečenia záleží od trúby/.
  15. Pohľad na upečenú ryžovú tortu.
  16. Na tanieri som rez z ryžovej torty dekorovala kolieskom pomaranča, petržlenovou vňaťou, vňaťou jarnej cibuľky a posypala som ju posekanými opraženými vlašskými orechami. Ryžovú tortu som podávala s pestrým ovocným šalátom. Je to vdačné, rýchle jedlo, ak sa jej jednotlivé zložky pripravia vopred. Na základe použitých surovín má množstvo variácií, farebnosti, chuťových kombinácií, s ktorým príjemne prekvapíte rodinu i návštevu.