Slaná cuketová torta (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept pochádza pôvodne z francúzskej kuchyne, po prvýkrát ho prezentovala Martha Stewart pred 10 rokmi, objavil sa aj v New York Times, recept prešiel netom na celom svete, každý si ho v niečom prispôsobil, je aj tak výborný a preto ho pridávam.

6-12
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Umytú osušenú cuketu zbavenú oboch koncov som nastrúhala aj so šupkou na slzičkovom strúhadle do misy,...
  2. ...pridala som múku, soľ a prášok do pečiva,....
  3. ...pridala som čerstvo mleté čierne korenie,...
  4. ...do menšej misy som rozklepla domáce vajcia, pridala som olej,...
  5. ...jogurt,...
  6. ...dobre som všetko spolu rozšľahala,...
  7. ...k múke som pridala na malé jemné kúsky pokrájaný cesnak a ovsené vločky, ktoré vsiaknu nadbytočnú vlhkosť,...
  8. ...pridala som na jemno strúhaný parmezán,...
  9. ...posekanú petržlenovú vňať, rozšľahanú vaječnú zmes s olivovým olejom a jogurtom,...
  10. ...na malé kocky pokrájaný kozí syr, na malé kocky pokrájanú čerstvú červenú kápiu, tu by mali byť pridané aj na kúsky pokrájané čierne olivy, u nás sa nekonzumujú, tak som ich nedala, v rozpise som ich uviedla,...
  11. ...všetko som len veľmi zľahka premiešala, zmes sa nesmie vypracovávať, má sa len zľahka akurát len spojiť,...
  12. ...tortovú formu (priemer 15 cm) som mašľovačkou len zľahka vymazala olivovým olejom, nevysypáva sa ničím, ani múkou a ani strúhankou,...
  13. ...naliala som do nej pripravenú zmes, urovnala som povrch torty chrbtom polievkovej lyžice, posypala zvyšným nastrúhaným parmezánom, pokvapkala zvyšným olivovým olejom,...
  14. ...piekla som do zlato - hnedej farby v rúre vyhriatej na 180 stupňov 50 minút,...
  15. ...upečenú tortu som vybrala z rúry, nechala som ju 15 minút odpočívať v tortovej forme, po 15 minútach som odstránila boky formy, najlepšie je použiť rozovieraciu tortovú formu, ide to ľahko, ak máte inú, potom priložte na povrch širší tanier ako je forma, rýchlo otočte zvislo na tanier, ked torta vypadne na tanier, snímete z torty formu v ktorej bola torta, priložíte nový tanier a otočíte v protismere tortu späť na pôvodný tanier, skôr to nerobte, aby torta zostala pekne celá.
  16. Tortu som pokrájala na porcie, ešte za tepla, za studena drží lepšie tvar, je výborná za tepla i za studena, podávala som ako samostatný hlavný chod s jogurtovým, cesnakovým dipom a s novými zemiakmi s petržlenom, vhodné ako ľahký letný obed či večera, v malom množstve je to veľmi chutné teplé predjedlo, ale môžu to byť aj vynikajúce raňajky, desiatu alebo olovrant, je to niečo, čím príjemne prekvapíte svojich blízkych i pozvaných hostí, je to obľúbená pochúťka z cukety vo svete, torta je kyprá, ľahučká a nadýchaná, príprava je jednoduchá a nenáročná, naozaj stojí za vyskúšanie, je veľmi variabilná a môžete si ju chuťovo výberom surovín prispôsobiť podľa seba.