Šľahačkovo-ovocná torta s marcipánom (fotorecept)

Autor receptu: janger

Moj muz ma narodeniny v taky nezvycajny den, 31.decembra. Fantazia, ktora je potrebna ku kupe darceka, je hned po Vianociach uplne vycerpana. Clovek je premaskrteny, presladeny...Tak som mu povedala, ze uz nejdem nic piect, ziadne torty, nic...Hoci je maskrtny, povedal, ze netreba...Nuz ale akosi mi to potom nedalo. Ake by to boli narodeniny bez torty? Tak som sa do toho predsa len pustila. Tuto tortu som mala uz dlhsie v plane. Bolo treba minut aj marcipan. Tak sa ponuknite ;-)...

25 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tortovu formu vystelieme papierom na pecenie (ja davam len na spodok). Alebo ju dobre vymastime maslom a vysypeme mukou. Ruru (klasicky vyhrev) dame rozohriat na 190st.
  2. Vajcia (malo by ich byt 200g) zmiesame s cukrom a dame to na slabom ohni trosku zohriat. Stale miesame. Ked to bude mat tak 38 stupnov, trosku teplejie ako normalna telesna teplota, odstavime z ohna. V peceni neskusenejsi mozno spravia lepsie, ak budu miesat au bain marie (nad hrncom s horucou vodou, parou).
  3. Potom to prelejeme do mixera, alebo pouzijeme rucny mixer. Nechame dobre, do husta vyslahat.
  4. Postupne primiesame (uz len vareskou) preosiatu muku, do ktorej sme pridali stipku soli. Nalejeme do tortovej formy (24cm). A hned dame do rury. Zo zaciatku som mala na 190st. Potom sa mi zdalo, ze to trosku rychlo tmavne, tak som teplotu znizila na 180st. Pecieme asi 25 minut. Skontrolujte, ci je to dobre upecene. Bud pichnite spajdlou. Ak bude cista, tak je cesto upecene. Alebo da sa skontrolovat aj tak, ze ak zatlacite prstom a cesto sa pruzne vrati spat a neostane v nom jamka, tak by malo byt hotove.
  5. Vyberieme z rury, nechame 5 minut postat. Potom korpus vyberieme z formy. Nechame dobre vychladnut.
  6. Po vychladnuti ostrym nozom jedenkrat horizontalne prekrojime.
  7. Vychladenu slahacku s praskovym a vanilkovym cukrom dobre vyslahame. Ja som nedavala ziadne ztuzovace, nic. Spodnu cast torty natrieme nahrubo slahackou. Cast si nechame na potretie vrchu a bokov torty. Do slahacky poukladame ovocie, bud cerstve, alebo zmrazene. Zmrazene mozete dat este take zmrznute. Dobre je ovocie trosku kyselkave. Tortu osviezi. Ja som mala cucoriedky, maliny, cernice.
  8. Prikryjeme druhou polovicou. Vrch a boky potrieme zvysnou slahackou. Pekne sa to snazime uhladit. Dame na pol hodiny do mraznicky.
  9. Na pracovnu dosku nasypeme trosku praskoveho cukru a dokruhu vyvalkame premieseny marcipan. Kruh sem tam trosku pootocte, aby sa neprilepoval, pripadne este trosku podsypte praskovym cukrom, staci malo. Ak mozem poradit, ak by bol pred pouzitim marcipan moc tuhy, staci ho dat na par sekund do mikrovlnky, na slabsi vykon. Potom sa s nim bude lepsie pracovat. Potiahneme tortu a snazime sa marcipan trosku uhladit. Zvysne okraje ostrym nozom odrezeme.
  10. A potom tortu trosku ozdobime. Ja som si rozpustila kusok cokolady a snazila som sa pomocou kornutika nieco napisat. Podarilo sa mi to tak, ako vidite ;-).
  11. Mozete ozdobit aj ovocim. Ja som mala len mrazene ovocie, takze som dala len tak minimalne a az tesne pred podavanim, lebo som sa bala, ze ak dam skor, tak by sa mohol marcipan trosku rozmocit.
  12. A tu je nakrojena torta...
  13. Korpus vobec nebol suchy. Torticka nam moc chutila. Kusok bol v mraznicke pre syna, ked sa vrati z lyzovacky. Takze bez problemu mozete aj zmrazit. Nic sa jej nestane. Len potom ju treba velmi pomalicky rozmrazovat v chladnicke. Este by som chcela poradit, ako sa dobre kraja na porcie...Kedze marcipan je trosku pevnejsi a korpus a slahackova plnka dost makka, tak najprv som spicom noza spravila len take zarezy do marcipanu, takze take "predrezanie" a az potom som uplne prekrojila.
  14. Ak vyskusate, dufam, ze vam tak bude chutit, ako chutila aj nam. Dobru chut!