Šľahačková torta

Autor receptu: gacy

Keď mala mamina môjho priateľa narodeniny, rozhodla som sa spraviť moju prvú tortu. S prípravami mi pomohla mamina a musím povedať, že sa nám torta perfektne vydarila :) Všetkým veľmi chutila.

Postup

  1. Cesto --> Vymiešame žĺtka s cukrom (bielka oddelíme do nejakej nádoby)a pomaly pridávame všetky ingrediencie (kakao nepridávame). Čo sa týka oleja ten pridávame v takom istom pomere ako ohriate (nie horúce iba vlažné) mlieko. Olej s mliekom dávame iba podľa odhadu, tak aby bolo cesto tekuté. Keby bolo tuhé cesto by nebolo tak nadýchané, ale menšie (čo nechceme).
  2. Keď máme biele cesto pripravené odlejeme 1/3 do druhej misky a pridáme kakao. Len toľko aby nám vzniklo hnedé cesto. Nádobu na tortu si riadne vymastíme maslom(tukom...napr. palmarinom) a vysypeme hrubou múkou (poriadne). Obe cestá by mali byť približne rovnakej hustoty. Do formy do stredu dávame lyžicou 2xbiele cesto a 1xhnedé. lyžice nech sú čo najviac zaplnené cestom. Pridávame vždy len do stredu až pokiaľ sa nám cesto neminie. Cesto bude po upečení krásne mramorové.
  3. Pečieme pri 180-150°C. Najprv cesto necháme pri pečení odokryté. Rúru nikdy neotvárame iba vtedy ked sa nám zdá, že je cesto dosť nakyprené.(keby ešte dosť nenarásto a rúru otvoríme, už by viac nenarásto a bolo by splastnuté). Ak je teda už v správnej výške otvoríme rúru a prikryjeme alobalom (aby sa nám upieklo aj z vnútra). Necháme to piecť ešte takých 10-20 minút (cesto počas pečenia môžme špajdlou kontrolovať či je už dobre upečené v strede). Hotové cesto (vychladnuté) rozkrojíme na 3 časti (vodorovne)
  4. Čokoládová plnka. (šlahačkový krém). Do šlahačky pridáme čokoládu a dáme variť. Hneď ako zovrie odtavíme ho a dáme chladiť aspoň na 5 hodín. Po vychladnutí pridáme stužovač a vymiešame. Plnka je absolútne perfektnej chuti.
  5. Vanilková plnka. Všetky suroviny spolu vymiešame a varíme v hrnci (najlepší je mliekový, krém sa nepripaluje) až pokiaľ nám riadne nezhustne. :) necháme vychladnúť.
  6. Torta. Prvú časť korpusu potrieme čo najväčším množstvom čokoládového krému. (ak nám niečo ostane nevadí). Potom naň dáme druhú časť korpusu a tú natrieme džemom (najlepší je ríbezľový alebo nejaký nie sladký). Džemom nešetríme. Pridáme poslednú-tretiu časť korpusu a tú potrieme vanilkovým krémom. Zvyšky krémov potom ponatierame po obvode celej torty. dáme vychladnúť do chladničky (zatuhnúť)
  7. Čokoláda. V hrnci si roztopíme 1 čokoládu na varenie s 1/4 Cery (iný tuk nepoužívajte, čokoláda nebude taká krásna). Roztopenú čokoládu hned dávame po lyžiciach na tortu. Roztierame nožom (ale opatrne aby sme ju nezmiešali s krémom). Hotovo. Dáme zatuhnúť do chladničky.
  8. Zdobenie. Vymiešame šlahačku so stužovačom (miešame velmi dlho aby bola čo najviac tuhá). Rúžovú som si spravila tak že som pridala trošku práškového farbiva (červeného). Zdobilo sa perfektne.