Sladkokyslý chren s jablkom
Autor receptu: myalab
Tento recept ma naučila moja mama. U nás nemôže chýbať na Silvestra ani na Veľkú noc...
Klasická kombinácia, kde jablko zjemní ostrosť chrenu, ale ponecháva mu dominanciu... Pomer jablka a chrenu môžete ľubovoľne zmeniť podľa toho, akú ostrosť chrenu chcete dodržať. My preferujeme jemnejšiu, tak pridávame viac jabĺk. Chren má nezastupiteľné miesto v liečiteľstve, ale aj v kulinárstve. Varené hovädie mäso s čerstvo nastrúhaným chrenom je veľká pochúťka.
Postup
- Chren očistíme a najemno nastúhame.
- Do misky s nastrúhaným chrenom pridáme soľ, cukor, podravku a zalejeme vriacou vodou. Na zaliatie môžeme použiť aj nemastný vriaci vývar. Prikryjeme pokrievkou.
- Jablká rozmixujeme na kašičku. Pridáme k sparenému chrenu so soľou, podravkou a
s cukrom.
- Dochutíme citrónovou šťavou. Rozmiešame a naplníme do uzatvárateľných pohárikov. Necháme trochu odležať aby sa chute lepšie spojili. Podávame k údenému mäsu,
k šunkafliačkom, k veľkonočnej babe a podobne... Uchovávame v chlade.