Sladké slimáky s hrozienkami a so škoricou (fotorecept)
Autor receptu: iva63
mám veľmi dobré skúsenosti s týmto sladkým cestom-:)...veľmi ľahko sa s ním pracuje, dajú sa použiť rôzne formy na pečenie...robievala som ich často v podlhovastej forme na chlebík...dnes som použila formu na veľké muffiny!... hrozienka sa dajú v recepte aj vynechať, alebo sa nahradia sekanými mandľami...taktiež sa dá použiť aj forma na malé muffiny, kde ich je 12 kusov, vtedy je pečivo veľmi praktické!-:) také akurát do ruky!
6 porcií |
40 minút na 180 °C |
Postup
- mlieko si prihrejeme a maslo roztopíme...hrozienka namočíme do rumu...všetky suroviny (okrem hrozienok) dáme do misky a spracujeme hákmi cesto...musí byť pekné bublinkové!
- prikryjeme ľanovou utierkou a necháme v teple kysnúť asi 40 minút...
- keď je dostatočne vykysnuté pridáme hrozienka a rukou ich zapracujeme do cesta
- pomúčime dosku, cesto rozdelíme na 6 bochníkov
- maslom dôkladne vytrieme formu...(ja som použila formu na 6 kusov veľkých muffin s vrchným priemerom viac ako 9 cm)
- z každého dielu rukou vytvarujeme šúlok asi 25 cm dlhý
- potrieme ho roztopeným maslom
- šúlok otočíme tak, aby bolo maslo z vnútornej strany a pomaly točíme smerom do vnútra
- a točíme ďalej
- až nám vznikne "slimák"-:)
- zatočené pečivo vložíme do formy, prikryjeme a necháme kysnúť asi 15 minút
- takto nám krásne nakysnú...pečieme v rozohriatej rúre na 180stupňov asi 40 minút...doba pečenia je individuálna!
- po upečení natrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou škorice a vanilkového cukru...(trochu,iba z vrchu)
- preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
- môžeme podávať s maslom a džemom-:)
- prajem dobrú chuť!