Sladké slimáky s hrozienkami a so škoricou (fotorecept)

Autor receptu: iva63

mám veľmi dobré skúsenosti s týmto sladkým cestom-:)...veľmi ľahko sa s ním pracuje, dajú sa použiť rôzne formy na pečenie...robievala som ich často v podlhovastej forme na chlebík...dnes som použila formu na veľké muffiny!... hrozienka sa dajú v recepte aj vynechať, alebo sa nahradia sekanými mandľami...taktiež sa dá použiť aj forma na malé muffiny, kde ich je 12 kusov, vtedy je pečivo veľmi praktické!-:) také akurát do ruky!

6
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. mlieko si prihrejeme a maslo roztopíme...hrozienka namočíme do rumu...všetky suroviny (okrem hrozienok) dáme do misky a spracujeme hákmi cesto...musí byť pekné bublinkové!
  2. prikryjeme ľanovou utierkou a necháme v teple kysnúť asi 40 minút...
  3. keď je dostatočne vykysnuté pridáme hrozienka a rukou ich zapracujeme do cesta
  4. pomúčime dosku, cesto rozdelíme na 6 bochníkov
  5. maslom dôkladne vytrieme formu...(ja som použila formu na 6 kusov veľkých muffin s vrchným priemerom viac ako 9 cm)
  6. z každého dielu rukou vytvarujeme šúlok asi 25 cm dlhý
  7. potrieme ho roztopeným maslom
  8. šúlok otočíme tak, aby bolo maslo z vnútornej strany a pomaly točíme smerom do vnútra
  9. a točíme ďalej
  10. až nám vznikne "slimák"-:)
  11. zatočené pečivo vložíme do formy, prikryjeme a necháme kysnúť asi 15 minút
  12. takto nám krásne nakysnú...pečieme v rozohriatej rúre na 180stupňov asi 40 minút...doba pečenia je individuálna!
  13. po upečení natrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou škorice a vanilkového cukru...(trochu,iba z vrchu)
  14. preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
  15. môžeme podávať s maslom a džemom-:)
  16. prajem dobrú chuť!