Sladké raňajkové rožky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tieto rožky robievam na raňajky, ked majú moji chlapi chuť na sladké raňajky, obyčajne
na víkend ku kakau alebo k čaju či kávičke, recept je veľmi jednoduchý.
16 kusov porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup- Do misy som preosiala múku, zmiešala som ju s cukrom kryštál, do jamky v múke som rozdrobila droždie, zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, ked kvások vykysol, pridala som rozšľahané vaječné žĺtky, pokrájané maslo na tenké plátky a postupne som po troškách pridávala zvyšné vlažné mlieko, spracovávala dôkladne rukami, kým sa všetko nespojilo do hladkého nelepivého lesklého polotuhého cesta a kým sa na povrchu nezačali tvoriť veľké bubliny, asi 10 -15 minút..
- ...z cesta som vytvarovala bochník, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
- ...vykysnuté cesto som vyklopila na nepomúčenú dosku, s cestom sa výborne pracuje, netreba ho podsypávať múkou, neprepracovala som ho, ...
- ...ostrým nožom som ho rozdelila na 4 približne rovnaké časti, z ktorých som spravila guľaté bochníčky,...
- ...každý bochníček som rozvaľkala na tenký kruh o hrúbke asi 1 mm, rozdelila som kruh na 4 rovnaké časti ostrým nožom,...
- ...takto vzniknutý trojuholník som ešte rozvaľkala k hrotu a do strán,...
- ...od širšej strany smerom k hrotu som ho na tesno stočila, pričom som ľavou rukou ešte naťahovala hrot, až stočením vznikol rožok, ktorý som ešte povaľkala dlaňami do dĺžky a napokon som oba konce ešte som mierne zahla smerom dovnútra,...
- ...pripravené rožky som položila na plech vystlaný teflónovou fóliou, prikryla vzdušnou utierkou, nechala na teple ešte 10 minút podkysnúť,...
- ...potrela vlažným mliekom, ak chcete, môžete povrch posypať cukrom kryštál, makom, orechmi, mandľami a pod., my ich máme radi hladké,...
- ...piekla som ich 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov do ružova, na spodku rúry som mala počas pečenia hrnček s horúcou vodou.
- Ked rožky trocha vychladli, podávala som ich vlažné na raňajky k horúcemu kakau, moji chlapi ich potierali sme ich Nutellou a domácim lekvárom, mne stačilo maslo.
- Tieto sladké rožky sú veľmi jemné maslové a úžasne chutné, sú mäkkučké, ľahučké ako pierko, krásne nadýchané, nie sú presladené, sú vláčne aj na druhý deň, príprava je jednoduchá a pomerne rýchla, vrelo ich odporúčam do vašej pozornosti, lebo niet nad vlastnoručne vyrobené domáce rožky :-)
|