Sladké raňajkové rožky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tieto rožky robievam na raňajky, ked majú moji chlapi chuť na sladké raňajky, obyčajne na víkend ku kakau alebo k čaju či kávičke, recept je veľmi jednoduchý.

16 kusov
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, zmiešala som ju s cukrom kryštál, do jamky v múke som rozdrobila droždie, zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, ked kvások vykysol, pridala som rozšľahané vaječné žĺtky, pokrájané maslo na tenké plátky a postupne som po troškách pridávala zvyšné vlažné mlieko, spracovávala dôkladne rukami, kým sa všetko nespojilo do hladkého nelepivého lesklého polotuhého cesta a kým sa na povrchu nezačali tvoriť veľké bubliny, asi 10 -15 minút..
  2. ...z cesta som vytvarovala bochník, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
  3. ...vykysnuté cesto som vyklopila na nepomúčenú dosku, s cestom sa výborne pracuje, netreba ho podsypávať múkou, neprepracovala som ho, ...
  4. ...ostrým nožom som ho rozdelila na 4 približne rovnaké časti, z ktorých som spravila guľaté bochníčky,...
  5. ...každý bochníček som rozvaľkala na tenký kruh o hrúbke asi 1 mm, rozdelila som kruh na 4 rovnaké časti ostrým nožom,...
  6. ...takto vzniknutý trojuholník som ešte rozvaľkala k hrotu a do strán,...
  7. ...od širšej strany smerom k hrotu som ho na tesno stočila, pričom som ľavou rukou ešte naťahovala hrot, až stočením vznikol rožok, ktorý som ešte povaľkala dlaňami do dĺžky a napokon som oba konce ešte som mierne zahla smerom dovnútra,...
  8. ...pripravené rožky som položila na plech vystlaný teflónovou fóliou, prikryla vzdušnou utierkou, nechala na teple ešte 10 minút podkysnúť,...
  9. ...potrela vlažným mliekom, ak chcete, môžete povrch posypať cukrom kryštál, makom, orechmi, mandľami a pod., my ich máme radi hladké,...
  10. ...piekla som ich 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov do ružova, na spodku rúry som mala počas pečenia hrnček s horúcou vodou.
  11. Ked rožky trocha vychladli, podávala som ich vlažné na raňajky k horúcemu kakau, moji chlapi ich potierali sme ich Nutellou a domácim lekvárom, mne stačilo maslo.
  12. Tieto sladké rožky sú veľmi jemné maslové a úžasne chutné, sú mäkkučké, ľahučké ako pierko, krásne nadýchané, nie sú presladené, sú vláčne aj na druhý deň, príprava je jednoduchá a pomerne rýchla, vrelo ich odporúčam do vašej pozornosti, lebo niet nad vlastnoručne vyrobené domáce rožky :-)