Kysnuté pečivo
Sladké kysnuté bochníčky s majonézou
Autor receptu: marienka44
Ostal nám zvyšok majonézy z prípravy novoročného zemiakového šalátu a náhodou som našla recept, kde sa
pridáva majonéza do kysnutého cesta asi ako náhrada iného tuku. Vyskúšala som z polovičnej dávky a bola som milo
prekvapená. Buchtičky sú vhodné na sladké raňajky.
10 porcií |
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Kandizovanú kôru a hrozienka umyjeme a namočíme do umu. Necháme nabobtnať.
- V časti vlažného mlieka rozmiešame lyžicu cukru s droždím a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
- Múku preosejeme so soľou, pridáme zbytok cukru a mlieka, v ktorom rozmiešame žĺtok, ďalej vzídený kvások, majonézu a vypracujeme hladké cesto. Potom doň vpracujeme sekané mandle, kôru a hrozienka.
- Necháme kysnúť v teple asi 1 hodinu. Potom cesto ešte na doske dôkladne prepracujeme a rozdelíme na 10 dielov. Mne vyšlo z polovičnej dávky 6 kusov. Vytvarujeme malé bochníky. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme znovu kysnúť. Potom opatrne potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ja som použila len bielok z vajíčka do cesta. Posypeme mandľovými lupienkami.
- Vložíme do predohriatej rúry na 180 stupňov a pečieme do zlatista asi 20-25 minút.