Kysnuté pečivo

Sladké kysnuté bochníčky s majonézou

Autor receptu: marienka44

Ostal nám zvyšok majonézy z prípravy novoročného zemiakového šalátu a náhodou som našla recept, kde sa pridáva majonéza do kysnutého cesta asi ako náhrada iného tuku. Vyskúšala som z polovičnej dávky a bola som milo prekvapená. Buchtičky sú vhodné na sladké raňajky.

10
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kandizovanú kôru a hrozienka umyjeme a namočíme do umu. Necháme nabobtnať.
  2. V časti vlažného mlieka rozmiešame lyžicu cukru s droždím a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
  3. Múku preosejeme so soľou, pridáme zbytok cukru a mlieka, v ktorom rozmiešame žĺtok, ďalej vzídený kvások, majonézu a vypracujeme hladké cesto. Potom doň vpracujeme sekané mandle, kôru a hrozienka.
  4. Necháme kysnúť v teple asi 1 hodinu. Potom cesto ešte na doske dôkladne prepracujeme a rozdelíme na 10 dielov. Mne vyšlo z polovičnej dávky 6 kusov. Vytvarujeme malé bochníky. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme znovu kysnúť. Potom opatrne potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ja som použila len bielok z vajíčka do cesta. Posypeme mandľovými lupienkami.
  5. Vložíme do predohriatej rúry na 180 stupňov a pečieme do zlatista asi 20-25 minút.