Bezlepkové croissanty
Sladké bezlepkové croissanty
Autor receptu: novalim
K dokonalým raňajkám netreba veľa. Možno postačia aj tieto sladké bezlepkové croissanty.* My sme v našej bezlepkovej kuchyni
vyskúšali recept, ktorý nám zachutil. Nečakajte pravé francúzske croissanty, ale veľmi podobnú verziu vhodnú pre všetkých
bezlepkáčov. Poďte sa pozrieť na náš recept a veríme, že sa odhodláte vyskúšať ho. Prajeme vám dobrú chuť k bezlepkovým
raňajkám :-).
12-16 ks porcií |
90 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Ak máte chuť na croissanty bez lepku, toto je naša zjednodušená verzia na pečivo veľmi podobné tomu francúzskemu. Cesto obohatené o batat si aj v bezlepkovej podobe uchováva vláčnosť a vlhkosť a neobsychá tak rýchlo ako iné druhy kysnutého cesta bez lepku. Náš recept sme vyskúšali v sladkej aj slanej podobe a obe verzie nám veľmi chutili.
- Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie, rozmiešame a necháme v teple vzísť kvások. Potom pridáme ostatné ingrediencie: bezgluténovú múku Promix Forte (výborne sa hodí na kysnuté cesto a prípravu drobného, ručne tvarovaného pečiva či pizze), soľ, žĺtky, maslo alebo masť, domäkka uvarený a rozpučený sladký zemiak batat a napokon aj pripravený kvások v mlieku.
- Hnetačom vymiesime mäkké a trochu lepivé cesto, ktoré poprášime múkou Promix Forte a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.
- Potom vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, každú vyvaľkáme do kruhu, kruhy potrieme roztopeným maslom a naukladáme na seba, vyvaľkáme, rozdelíme radielkom na 12-16 trojuholníkov a z nich zrolujeme bezlepkové croissanty. Na plechu s papierom ich necháme podkysnúť, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 200 stupňoch asi 20 minút.