Kysnuté koláče

Skvelé koláče s dvojakou plnkou (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné mäkučké kysnuté koláče s dvojakou plnkou.* Vo vnútri mandľovo-čokoládová plnka a na vrchu koláča šťavnatý lekvár, ktorý vám takýmto spôsobom prípravy zo stredu počas pečenia určite nevytečie!

6 ks
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z udaných prísad si vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 kusov, ktoré znova vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme a necháme bochníčky 15 minút oddychovať.
  2. Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku. Mleté mandle alebo mleté orechy pomiešame s kakaom a cukrom v jednej miske. Cukor si môžete dať kľudne aj podľa seba. Ďalej potrebujeme malé kúsky masla a ľubovolný lekvár podľa chuti. Ja som dala domáci marhuľový a morušovo-ríbezľový.
  3. Po uplynutí času bochníčky rozvaľkáme na malý kruh, do stredu dáme 2 PL kakaovej plnky a položíme aj 1 kúsok masla. Napokon uzavrieme ako buchtu. Takto naplnené bochníčky dáme na plech s papierom a necháme 20 minút oddychovať.
  4. Po uplynutí času každý bochníček trocha dlaňou stlačíme. Zoberieme 6 podľa možnosti rovnakých poháhov, ktorým spodok namočíme do oleja a opatrne, ale silnejšie vtláčame do stredu bochníčkov. Takto s pohármi necháme ešte naposledy 30 minút podkysnúť. Pre celkom presný priebeh postupu si môžete pozrieť moje video.
  5. Po uplynutí času poháre povyberáme, natrieme vrch koláčov bielkom a do stredu dáme bohato lekvár. Vrch koláča posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 25 minút, treba si to sledovať. Ak koláče neposypete ničím, môžete ich po upečení potrieť maslom, ale inak to nie je potrebné.
  6. Koláče sú výbornej chuti a cesto ľahučké. Výborne sa k nim na raňajky, alebo ako sladkú večeru hodí aj pohár mlieka či čaju. Prajem dobrú chuť !
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube