Škvarkovo-orechové štangličky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dávno som mala v pláne poštekliť vás týmto receptom, no vždy bolo niečo iné v pláne. Takže veľmi chutné ku vínku, len tak pochrumkávať škvarkovo-orechové štangličky - tyčinky ako sa vám páči.

60 minút
príprava
2x20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv som si nakrájala škvarky na drobno a orechy som strúhala ako zvyknem. Neznášam mleté škvarky a orechy, lebo ich necítiť, že sú prítomné v pečive. Keď to má byť chrumkavé, tak nech to chrumká.
  2. Pripravila som si na pracovnú dosku všetky suroviny na cesto. Múku som preosiala, pridala som prášok do pečiva, soľ, masť, vajce, smotanu. Pripravila som si kvások. Do vlažného mlieka som rozmrvila droždie, posypala cukrom a múkou a nechala vykysnúť.
  3. Keď kvások vykysol, pridala som ho k ostatným surovinám spolu s vínom a ďalšou smotanou. Ak chcete môžte pridať i mletú červenú papriku, no ja som nedala, lebo sa mi také cesto nepáči. Doporučujem pridať do cesta chilli, ja to ale nemôžem.
  4. Dobre som vymiesila a vypracovala hladké a nelepivé cesto.
  5. Škvarky a orechy som mala pripravené, len som k nim pridala soľ a mleté čierne korenie.
  6. Pridala som k nim orechy a všetko som dobre premiešala.
  7. Cesto som rozvaľkala a uložila som škvarkovo-orechovú plnku.
  8. A začala som prekladať. Najprv od hora do stredu, potom od spodu do stredu.
  9. A túto prvú procedúru som uzavrela tým, že som preložila z ľava do prava a z prava do ľava. Cesto som zakryla kuchynskou útierkou a nechala som ho odpočívať 20 min.
  10. Po 20 min. som cesto obrátila hore nohami, teda čo bolo na spodku som dala na vrch. Cesto som rozvaľkala a preložila z prava do stredu, z ľava do stredu.
  11. Dokončila som druhé prekladanie preložením z hora na stred a z dola na stred. Cesto som zakryla a nechala odpočívať 20 min.
  12. Pri treťom prekladaní som cesto obrátila opäť na ruby, prevaľkala a ukladala do tvaru trojuholníka. Z prava do stredu a z ľava do stredu.
  13. Dokončila som prekladanie od vrchu do stredu a od spodu do stredu. Cesto som zakryla a nechala kysnúť 20 min.
  14. Po 20 min. som cesto obrátila opäť na ruby a rozvaľkala som na hrúbku prsta. Radielkom som nakrájala na pásy. Snažila som sa rovno, ale nerobila som podľa pravítka.
  15. Cesto som rozkrojila na polovicu a odkrojky od vrchu a spodku som znova premiesila a urobila som tyčinky triedy II. Tyčinky som ešte na doske natrela rozšľahaným bielkom. Na tieto tyčinky nepoužívam na potieranie žĺtok preto, lebo ich plocha je malá a veľmi je potom tmavá. Posypala som ich orechmi a rascou.
  16. Uložila som ich na 2 plechy. Na jednom sú trieda I. a na druhom trieda II.
  17. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 20 min. upečené som nechala chladiť na mriežke.
  18. Prajem vám dobrú chuť.
  19. Na pohostenie veľmi chutné, krehké a chrumkavé.