Oškvarkové rožteky

Škvarkové rožteky

Autor receptu: martusik220

Tieto rožteky už robím veľmi dlho. Sú veľmi chutné, hodia sa práve k silvestrovským pochúťkam a rovnako aj k vínku.

90 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo vsetkych surovin, okrem mletych skvariek si urobime kysnute cesto. Najprv si urobime kvasok (mlieko, cukor, drozdie) do hotoveho kvasku pridame muku, sol, zltky a olej. Slahacom vypracujeme cesto (skor trosku hustejsie) a nechame na teplom mieste 40 minut podkysnut. Kym cakame na cesto, tak si zomelieme na jemno skvarky. Ak uz mame cesto hotove (vykysnute), tak si ho rozdelime na 5 bochnikov a este aj tie bochniky nechame 15 min. podkysnut. A uz potom mozme robit rozteky.
  2. Bochnik si na tenko vyvalkame a potrieme si ho tenkou vrstvou mletymi skvarkami a tieto pekne po povrchu posolime solou. Ak sa Vam zle mlete skvarky natieraju, tak ich dajte na 30 sekund ohriat do mikrovlnky a budu sa krasne natierat. Vrstvu mletych skvariek nesmiete davat nahrubo, ale iba velmi tenucko. Potom si tento kruh potrety skvarkami narezeme radielkom na 16 dielov a rolujeme rozteky od sirsej strany k uzsej.
  3. Pecieme na 220 stupnov 10 az 15 minut, individualne podla vykonu svojej rury na pecenie. Z tejto davky urobime cca 80 roztekov.