Škvarkové pagáčiky
Autor receptu: olinka12
Pripravujem ich stále pri každej príležitosti oslavy, zabíjačka, Silvester a.p.
45 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Droždie, lyžička múky a kyslá smotana nakysnú na kvások. Škvarky posekané na drobno (môžu byť aj zomleté) zmiešame s tretinou múky. Zo zvyšku múky, kvásku a 2 vymiešaných vajec urobíme cesto. To na pomúčenej doske rozvaľkáme.Prostrednú tretinu potieme škvarkovou hmotou, prikryjeme ju krajnou tretinou, tú tiež potrieme škvarkami a prikryjeme druhou krajnou tretinou
- Cesto jemne vyvaľkáme a zasa poskladáme na tretiny. Opakujeme trikrát. Necháme postáť asi 20 minút. Potom zľahka rozvaľkáme na centimetrovú hrúbku, vykrojíme pagáčiky a položíme na pomúčený plech.
- Paháčiky namriežkujeme opačnou stranou noža potrieme vajcom môžme posypať sézamom, rascou alebo syrom a necháme kysnúť na plechu aspoň 60 minút. V predhriatej rúre pečieme a priebežne sledujeme.