Škvarkové pagáčiky a škvarkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Dva z jedného cesta.

40 minút
príprava
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najsamprv si zomeliem škvarky.
  2. Do vlažného mlieka pridám droždie cukor a zemiaky.Droždie nechám nabutnať.
  3. Pridám škvarky,žltko a vajce.Bielko si odložím na potretie pagáčikov.
  4. Pridám preosiatú múku a soľ,zamiešam do mlieka,
  5. a vypracujem vlačné cesto.nechám na teplom mieste vykysnuť,až zdvojnásobí svoj objem,.
  6. Ked cesto vykysne,vyložím na dosku a rozdelím na polovicu.
  7. Jednu polovicu rozvaľkám na tenšie a vykrajujem kolieska.
  8. Okruhlý plech vymastim a na začiatok urobim malú guličku na to potom ukladám kolieska.
  9. Kolieska postupne poukladám dookola plechu.Každé koliesko potriem olejom.
  10. Do stredu ukladám tak isto kolieska,ale trošku menšie,tak aby stred sa vyplnil.Do samého stredu s koliesok urobím ružičky,pre pekný vzhľad.Nechám trocha podkysnúť a upečiem ,asi 20 min.pri 180-200 °C.
  11. pred pečením posýpem semienkami.Použila som rascu,ľanové semienko a stred som posýpala sezamovým semiačkom.
  12. Druhu polovicu cesta rozvaľkam a na polovicu cesta potriem škvarky,cesto preložím na polovicu,
  13. polovicu zasa potriem škvarkami a preložim.Ak sú škvarky nesolené,tak treba škvarky posoliť.
  14. Takto poprekladané cesto nechám odpočinuť .
  15. Potom cesto rozvaľkam a vykrojím kolieska,potriem bielkom a posýpem semienkami.Upečiem asi 15 min.na 180-200 °C.
  16. Koláč sa pekne listuje .
  17. Dobrú chuť!