Oškvarkové pagáče

Škvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

A ďalší recept, ktorý som skúšala na škvarkové pagáče.

91
porcií
120 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Najprv si dáme urobiť kvások. Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie a pridáme 1 ČL cukru, dobre rozmiešame. Múku si preosejeme, pridáme 4 ČL soli a dobre premiešame. Keď nám kvások nakysne, môžeme začať pracovať. Do múky nalejeme vlažné mlieko, 4 PL bieleho vína 70 g bravčovej masti a kvások. Vypracujeme ručne alebo strojom ako ja vláčne nelepivé cesto.
  3. Pokiaľ sa nám cesto miesi, urobíme náplň. Škvarky zomelieme, pridáme 2 PL bravčovej masti dobre premiešame a naznačíme si náplň na tri časti.
  4. Keď je cesto dobre vymiesené, ja v stroji miesim 10 minút, tak aby bolo nelepivé hladké. S cestom hneď pracujeme, rozdelíme si ho na tri časti a urobíme tri bochníky.
  5. Každý rozvaľkám ale nie veľmi len asi takto ako je na obrázku.
  6. Natriem na cesto škvarkovú náplň a takto opakujem aj druhé a tretie cesto. Dám ich na seba a zaviniem ako roládu.
  7. Tu je zavinuté.
  8. Teraz cesto preložím z ľava do prava. Tu Vás chcem upozorniť aby ste si vždy cesto zavinuli tak ako prvý krát a aj preložili tak. Toto opakujete 3x a vždy rovnako.
  9. Teraz cesto preložíme do nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na 30 minút do chladničky. Tak ako som písala vyššie, opakujeme to 3 krát. Rozvaľkáme, zvinieme, preložíme vždy rovnakým smerom ako sme to robili prvýkrát. Tu je cesto pripravené do chladničky ale ešte nezakryté fóliou.
  10. Tak teda cesto v chladničke odpočíva 2 hodiny. Potom som si cesto trochu rukami utľapkala, aby sa mi lepšie vaľkalo.
  11. Cesto si rozvaľkáme asi tak na hrúbku 1 cm. Vykrajujeme kolieska, ja som vykrajovala menšie a ukladáme ich na plech. Tam ich ešte necháme 15 minút podkysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov 15-20 minút do ružova. Ak máte teplovzdušnú rúru tak na 180 stupňov tiež takú istú dobu do ružova. No tu si už musíte regulovať a dávať pozor podľa svojej rúry, každá inak pečie.
  12. Tu sú na plechu ale už druhý plech. Čo som mala odkrojky tie som znovu zmiesila ale už len vyvaľkala a vykrajovala a dávala na plech.
  13. No a tu je už prvý plech upečený a prekladám ich na misku.
  14. Upečený druhý plech
  15. No a tu už sú všetky - teda skoro všetky na tácke. Lebo sme nevydržali a koštovali. Vyšlo mi 91 kusov.