Skryté teľacie mäso

Autor receptu: evusik

Rada varím "v jednom hrnci" to znamená, že mäso aj príloha sa pripravujú v jedej nádobe a tak sa aj servírujú. Pri takýchto jedlách sa dá donekonečna vymýšľať a obmieňať podľa toho na čo máme chuť a čo máme v chladničke a v neposlednom rade to šetrí to čas.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zemiaky uvaríme, scedíme, pridáme kúsok masla, jedno celé vajce, trochu mlieka a vymiešame na pyré.
  2. Teľacie mäso nakrájame na rezne, mierne naklepeme a potom nakrájame na malé rezníky. Na rozpálenom oleji prudko orestujeme, okoreníme, osolíme a odložíme do tepla.
  3. Na oleji opražíme na väčšie kocky obyčajnú slaninku, pridáme lečo, okoreníme, osolíme a dusíme aspoň 20 minút pod pokrievkou, potom odokryjeme a zohrievame až sa nám šťava zredukuje tak akurát. Šťava sa nesmie vydusiť celkom ale nesmie jej byť ani veľa.
  4. Na dno zapekacej misy dáme zemiakové pyré asi 1/3 celkového množstva. Nato poukladáme teľacie rezníky a mierne ich zaplačíme do pyré, potom dáme lečo aj so šťavou, len jej nesmie byť veľa a prikryjeme zemiakovým pyré. Vrch uhladíme a prejdeme ozdobne vidličkou. Pečieme asi pol hodinu asi na 200°C až pokiať nám vrch zemiakového pyré pekne nezozlátne.
  5. Podávame zo zeleninovým šalátom. Teľacie mäso možno nahradiť hociakým iným mäsom.