Škoricový koláč
Škoricový zapletený koláč (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Vhodný ku káve, kakauku alebo aj k dobrému ovocnému čaju.
14 porcií |
35-40 minút na 200 °C |
Postup
- Do malej misky rozdrobíme droždie, pridáme trochu vlažného mlieka, múky medzi prsty a lyžičku cukru. Zamiešame a necháme vzniknúť kvások. Do druhej misy dáme múku, vlejeme rozpustené maslo, pridáme 2 žĺtky, cukor, štipku soli a mletú škoricu. Vykysnutý kvások vlejeme do misy a pridáme zvyšné mlieko. Vymiesime cesto. Necháme ho pod utierkou odpočívať na teplom mieste 35 - 40 minút.
- Tu nám už pekne nakyslo.
- Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti na pomúčenej doske. Každú časť rukami vytvarujeme na rovnako dlhé dliely, aby sa nám dali zapletať.
- Zapletieme a stočíme do tvaru venčeka. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Po vrchu potrieme roztopeným maslom a necháme chvíľu nakysnúť. Upečieme v rozohriatej rúre 35-40 minút na 200 stupňov.
- Po upečení potrieme tiež roztopeným maslom celý venček. Necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou.
- V reze.
- Pokrájame na kúsky.