Škoricový baranček (fotorecept)

Autor receptu: slavka11

blíži sa Veľká noc tak som sa rozhodla podeliť sa s Varecháčmi o tento chutný receptík tieto škoricové hniezda chutia najpodobnejšie tým, ktoré sa kedysi predávali v obchodoch. Od istej doby sa po nich zľahla zem a tak som dlho hladala recept, ktorý by im bol najpríbuznejší

120
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme z mlieka droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý vlejeme do múky. Pridáme sladkú smotanu a celé vajíčko a vymiešame hladké cesto, ktoré necháme pekne v teple nakysnúť. Po nakysnutí doň jemne vtlačíme dlaň čím vytlačíme bublinky z cesta.
  2. Pripravíme si surovinky na plnku. t.j. rozpustíme palmarín, scedíme namočené hrozienka a kto má chuť pripraví si aj strúhaný kokos alebo mleté orechy
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca 0,5 mm. Povrch potrieme roztopeným palmarínom, posypeme škoricou, primerane trstinovým cukrom, poprášime kakaom a posypeme hrozienkami. Stočíme opatrne do roládky tak aby nám plnka nevytiekla a z cesta krájame asi tak 1 cm kolieska, ktoré zo spodnej časti ponoríme do múky a kladieme na vymastený plech. Z cesta si necháme začiatok a koniec roládky ktoré nám budú sĺúžiť ako základ na nožičky a hlavičku barančeka. Roládky nekladieme príliš blízko seba, aby malo cesto pri pečení priestor na kysnutie.
  4. Necháme asi tak 10 minút ešte kysnúť a šup plech do rúry na 180 stupnov cca tak 20-30 minút. Pečieme do zlatohneda. Počas pečenia si v 50 ml vody rozmiešame asi tak 2 polievkové lyžice cukru a počkáme kým sa nám baranček neupečie. Hneď po vybratí plechu z trúby každú roládku potrieme pripraveným cukrovým roztokom aj viackrát. Tým je koláčik šťavnatejší.