Škoricové koláče
Škoricové slimáky s mascarpone krémom
Autor receptu: varenieslaskou
Dlho som hľadala dobrý recept na škoricové slimáky a tento je naozaj výborný.* Cesto je jemné, voňavé a spolu s mascarpone krémom tvoria dokonalú kombináciu chutí.
Ak máte radi škoricové trdelníky, tieto
slimáky si určite zamilujete.
|
15 porcií |
120 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Kvások: 150 ml vlažného mlieka zmiešame so sušeným droždím, lyžičkou cukru a lyžičkou múky. Necháme na cca 20 minút vzísť.
- Cesto: V miske zmiešame 600 g hladkej múky, 50 g cukru a štipku soli. Pridáme 1 žĺtok, zvyšok (200 ml) vlažného mlieka.
Následne pridáme pripravený kvások a začneme miesiť. Postupne pridávame 50 g masla. Cesto miesime, kým sa nezačne odlepovať od stien misy.
- Z cesta vypracujeme guľu, prikryjeme a necháme vykysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
- Plnka: Zmiešame 150 g masla, 150 g cukru a 2 PL škorice.
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na tenký obdĺžnik, potrieme plnkou a zrolujeme. Pomocou nite (alebo noža) nakrájame na asi 3 cm široké slimáky – niťou sa lepšie zachová ich tvar.
Poukladáme ich na plech a necháme ešte podkysnúť 15–20 minút.
- Tesne pred pečením slimáky polejeme 150 ml smotany na šľahanie a pečieme približne 25 minút.
- Krém:
Zmiešame mascarpone s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovou arómou. Vzniknutý krém natrieme na ešte teplé upečené slimáky.
- Ideálne podávať teplé. Dobrú chuť!