Škoricové slimáky ( fotorecept )
Autor receptu: mariaklara
Recept mám vystrihnutý z časopisu už asi 4 - 5 rokov, robila som ho teraz prvýkrát. No a mal úspech, tak vám ho ponúkam. Trochu som si ho upravila podľa seba.
20 - 22 porcií |
60 minút príprava |
Postup
- Pripravíme si:
- Na spodok do misky pridáme štipku soli, preosejeme múku, do múky urobíme jamku, do jamky dáme KL cukru, rozdrobíme droždie, na droždie prilejeme 2 - 3 PL mlieka. Keď sa nám kvások pekne zodvihol pridáme mäkké maslo a žĺtok.
- Vypracujeme vláčne cesto.
- Asi 15 - 20 min. necháme kysnúť. V kyske sa to skráti o 2/3. Ešte pred vymiesením si nesmieme si zabudnúť namočiť hrozienka. Ja ich dávam namočiť do horúcej vody.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na naolejovanej podložke, alebo na pomúčenej doske, na štvorec( 35 x 45 ), potrieme zvyšným zmäknutým maslom.
- Posypeme 80 g cukru a škoricou, hrozienkami - vyžmýkanými, stočíme ako závin.
- Závin krájame ostrým nožom, reznou stranou kladieme na plech. ( asi 20 - 22 kúskov, širokých 2,5- 3 cm ).
- Škoricové slimáky uložíme na dva plechy vystlané silikónovým papierom alebo papierom na pečenie. Asi 30
min. ich necháme prikryté na teplom mieste nakysnúť. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme trstinovým cukrom - cca 20 g . Takto pripravené ich vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme ich asi 5 - 8 min. na 180°C, 5 min. na 150°C a 5min. 125°C, Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. A už len zaželať vám " Dobrú chuť." !