Škoricové koláče
Škoricové rolky (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Pridávam aj niečo sladké, ochladilo sa nám a k čajíku ako stvorené. A tá vôňa pri pečení je
neodolateľná.
32 porcií |
90 minút príprava |
15-20 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Urobíme si kvások - trochu mlieka zohrejeme, pridáme 1 PL kryštálového cukru a droždie. Rozmiešame a trochu pomúčime.
Keď máme kvások hotový, pridáme múku, ktorú sme rozmiešali s troškou soli, zohriate mlieko, v ktorom sme rozpustili maslo a rozšľahaný žĺtok.
Vypracujeme cesto.
- Vymiesené cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
- Pokiaľ cesto kysne, urobíme náplň. Rozpustíme maslo, pridáme cukor a škoricu, vymiešame a necháme trochu stuhnúť na kašičku, ale len v kuchyni, nie na chladné miesto.
- Keď máme cesto nakysnuté, rozdelíme ho na dve polovice. Jednu rozvaľkáme.
- Natrieme až do krajov plnkou.
- Zatočíme do valca.
- Pokrájame na trojuholníčky, spodok aby bol asi 5 cm a vrch 1 cm.
- Na plech dáme papier na pečenie a začneme ukladať. Tou 5 cm stranou na spodok plechu a vrchnú časť trochu stlačíme prstom alebo ak chcete vareškou.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C - pokiaľ sa nám rúra zohrieva, necháme koláčiky pokysnúť na plechu.
- Natrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme vanilkovým cukrom.
- Dáme piecť do ružova asi tak 15-20 minút, sledujte si každá svoju rúru.
Upečené - prvý plech.
- Upečené všetky - vyšlo mi 32 kusov.
- Na budúce určite upečiem aspoň dvojitú dávku. Prišiel vnuk a za chvíľku bolo skoro po nich.