Škoricové koláče

Škoricové rolky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Pridávam aj niečo sladké, ochladilo sa nám a k čajíku ako stvorené. A tá vôňa pri pečení je neodolateľná.

32
porcií
90 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Urobíme si kvások - trochu mlieka zohrejeme, pridáme 1 PL kryštálového cukru a droždie. Rozmiešame a trochu pomúčime. Keď máme kvások hotový, pridáme múku, ktorú sme rozmiešali s troškou soli, zohriate mlieko, v ktorom sme rozpustili maslo a rozšľahaný žĺtok. Vypracujeme cesto.
  3. Vymiesené cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
  4. Pokiaľ cesto kysne, urobíme náplň. Rozpustíme maslo, pridáme cukor a škoricu, vymiešame a necháme trochu stuhnúť na kašičku, ale len v kuchyni, nie na chladné miesto.
  5. Keď máme cesto nakysnuté, rozdelíme ho na dve polovice. Jednu rozvaľkáme.
  6. Natrieme až do krajov plnkou.
  7. Zatočíme do valca.
  8. Pokrájame na trojuholníčky, spodok aby bol asi 5 cm a vrch 1 cm.
  9. Na plech dáme papier na pečenie a začneme ukladať. Tou 5 cm stranou na spodok plechu a vrchnú časť trochu stlačíme prstom alebo ak chcete vareškou.
  10. Rúru si predhrejeme na 200 °C - pokiaľ sa nám rúra zohrieva, necháme koláčiky pokysnúť na plechu.
  11. Natrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme vanilkovým cukrom.
  12. Dáme piecť do ružova asi tak 15-20 minút, sledujte si každá svoju rúru. Upečené - prvý plech.
  13. Upečené všetky - vyšlo mi 32 kusov.
  14. Na budúce určite upečiem aspoň dvojitú dávku. Prišiel vnuk a za chvíľku bolo skoro po nich.