Škoricové osie hniezda

Škoricové osie hniezda s citrónovo-cukrovou polevou (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Prekvapte svoju rodinku a oslaďte im deň týmito úžasne chutnými a voňavými koláčmi :-) Som si istá, že sa potešia, najmä v tomto ťažkom období.

11 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Následne pridáme smotanu, bielok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1,25 dl mlieka pridávame podľa potreby postupne počas hnetenia. Máme dostať od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Nakoniec už len cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, zakryjeme utierkou a necháme cca 40 minút kysnúť.
  2. Zatiaľ si pripravíme zmäknuté maslo a zmiešame cukre so škoricou. My škoricu veľmi ľúbime, preto dávam do týchto koláčov celý sáčok :-)
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik hrúbky cca 6-7 mm a natrieme po poriadne maslom. Na maslo rovnomerne nasypeme škoricový cukor a cesto zľahka zvinieme do závinu. Závin napokon pokrájame na rovnaké kúsky hrúbky na 2 prsty. Pokladieme ich na plech s papierom a zapneme vyhriať rúru na 180 °C. Kým sa rúra zohreje, nech koláče trošku podkysnú :-) Napokon, keď už je rúra horúca, koláče potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme cca 25-30 minút. Záleží od vašej rúry.
  4. A tu sú už krásne upečené a voňavé koláče ;-D Ktoré ale necháme vychladnúť, aby sme ich mohli poliať polevou :-)
  5. Kým nám koláče chladnú, si pripravíme polevu. Je to veľmi jednoduchá, ale pritom strašne chutná poleva :-) Na jej prípravu si odšťavíme 1 väčší citrón, z môjho som mala necelých 0,5 dl šťavy. Následne postupným pridávaním cukru do šťavy, vyšlaháme mixérom hustú, hladkú polevu. Množstvo cukru sa vždy dáva podľa množstva šťavy.
  6. Nakoniec nám ostáva už len jemne teplé koláče popolievať polevou a nechať trocha stuhnúť :-)
  7. Cesto je mäkké a ľahučké. Plnka vláčna a voňavá ;-) a v kombinácii s tou citrónovou polevou chutia tieto koláče naozaj výnimočne! Jednoducho božsky!!! Potešia sa im najviac veľkí maškrtníci, akými sú najmä deti :-)
  8. Prajem dobrú chuť !